Primarul Reşiţei a semnat primele contracte pentru anveloparea blocurilor

Primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa, a semnat, pe 12 martie, primele contracte pentru anveloparea unor clădiri rezidenţiale.

“În această după-amiază plec la Timişoara şi vă anunţ, cu bucurie, că vom semna primele contracte pentru anveloparea clădirilor rezidenţiale. După acestea vor urma şi altele, până la 30 de scări de bloc, pe care le aşteaptă toată lumea. Înfrumuseţăm blocurile cu zece etaje din centrul municipiului nostru, cele de la gară şi cele de pe Bulevardul Republicii, din cartierul Lunca Bârzavei”, a declarat, la finalul şedinţei extraordinare a Consiliului Local Reşiţa, primarul urbei, Ioan Popa.

Blocurile vor fi reabilitate cu bani de la Uniunea Europeană în proporţie de 60%, apoi Primăria Reşiţa va contribui cu 20 de procente, iar 20% vor fi bani depuşi de cetăţeni. Primăria Reşiţa, însă, va contracta un credit pe cinci ani pentru a depune banii în numele cetăţenilor, după care îi va recupera de la asociaţiile de proprietari.

“Practic, este genul de proiect cu cea mai mare finanţare a Primăriei Reşiţa, având în vedere că la celelalte proiecte cofinanţarea este de 2%. În cazul de faţă ne ducem la 20%, plus ce pierdem în cei cinci ani, adică circa 25 de procente. Cetăţenii vor plăti în rate echilibrate aceşti bani, în cinci ani. Din ceea ce am calculat noi, iese o medie ponderată de puţin peste o mie de euro pe apartament”, a afirmat Ioan Popa.

Prin anveloparea blocurilor nu se înţelege clasicul îmbrăcat în polistiren, a explicat edilul municipiului de pe Bârzava, ci se schimbă şi acoperişul, geamurile, acolo unde acestea nu sunt din termopan, uşile, se anvelopează blocul, se rezolvă problemele existente în subsoluri, se igienizează şi se modernizează scara interioară a blocurilor, se schimbă lifturile şi uşile de la intrare. AGERPRES