matei_nicolae.jpgCurtea de Apel Constanţa a decis condamnarea primarului oraşului Năvodari, Nicolae Matei, la un an şi şase luni de închisoare cu executare pentru dare de mită, sentinţa instanţei fiind definitivă. În acelaşi dosar, judecătorii au dispus condamnarea lui Nicolae Vâlcu la un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.

Pe 10 decembrie 2012, Nicolae Matei a fost trimis în judecată, de procurorii DNA, pentru dare de mită, după ce i-a solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care inculpatul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic.

Conform DNA, „inculpatul Matei Nicolae i-a promis ofiţerului de poliţie, iar la data de 25 octombrie 2012 i-a şi dat acestuia două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro”.
Terenurile au fost date indirect, prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte, pentru care s-ar fi plătit 59.000 lei, în realitate neplătindu-se niciun ban.

„În realitate nu s-a plătit nici un ban. În acel context, la data încheierii contractelor, unul dintre intermediari, Vâlcu Nicolae a dat, în faţa notarului, o declaraţie care nu corespunde adevărului, susţinând că a primit suma de 59.000 lei, reprezentând preţul achiziţionării a două loturi de teren din Năvodari, loturi care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare autentificate de notarul respectiv. Ulterior, în faţa organelor de urmărire penală, inculpatul Vâlcu Nicolae a dat declaraţii mincinoase”, potrivit rechizitoriului procurorilor anticorupţie. AGERPRES