ionele-gheorghe.jpgPrimarul oraşului Bechet, Gheorghe Ionele, declarat incompatibil de ANI în iunie 2011, a pierdut definit procesul cu Agenţia Naţională de Integritate după ce ÎCCJ i-a respins ca nefondat recursul formulat de primat la decizia Curţii de Apel Craiova prin care era menţinută starea de incompatibilitate. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 20 mai a.c. este irevocabilă.

Gheorghe Ionele a declarat că nu intenţionează să îşi dea demisia din funcţia de primar, ci va folosi în continuare căile legale pentru a se apăra. „Nu intenţionez să demisionez din funcţie. Ştiu despre ce este vorba, voi lua legătura cu juristul şi voi vedea care sunt căile legale pentru a mă apăra în continuare”, a declarat Ionele.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în 2011, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Gheorghe Ionele, viceprimar la acea vreme al oraşului Bechet, Dolj. Potrivit ANI, acesta s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate între 25.06.2008 şi 16.03.2009, deoarece a deţinut simultan calitatea de viceprimar şi cea de administrator în cadrul SC La Maxim SRL. De asemenea, începând cu data de 29.08.2006, acesta deţine şi calitatea de asociat în cadrul aceleiaşi societăţi comerciale. Astfel, Ionele ar fi încălcat prevederile articolului 87 din Legea nr.161/2003, conform căruia funcţia de viceprimar este incompatibilă cu cea de administrator la societăţile comerciale.

Aceeaşi lege prevede că persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor legii menţionate, cu excepţia celor electorale, pe o perioada de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publica la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de 3 ani operează de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existentei unei stări de incompatibilitate.

Ionele a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Craiova care i-a respins contestaţia, iar ulterior împotriva decizia instanţei craiovene a făcut recurs la ÎCCJ. AGERPRES