robu_nicolae2.jpgPrimarul Timişoarei, Nicolae Robu, doreşte un pasaj subteran în centrul oraşului, asemănător celui parizian de pe Champs Elysee, în perspectiva posibilităţii ca Timişoara să devină Capitală Culturală European, în 2021. Studiul de fezabilitate pentru acest proiect se va finaliza până la finele acestui an, iar întreaga lucrare, pe parcursul anului 2013.

„Am văzut ceva asemănător în Paris, pe Champs Elysee, unde există un astfel de pasaj, cu o lungime a pantei de coborâre pe o porţiune de circa 60 de metri. La noi, ar fi această pantă de vreo 80 de metri, iar în subteran se va amenaja şi o parcare. Acest pasaj va fi destinat traficului auto uşor şi vom putea închide inelul 1 rutier al oraşului, care ar permite fluidizarea circulaţiei în centrul oraşului”, a declarat marţi, Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit primarului, lucrările nu vor fi foarte costisitoare, iar fondurile vor veni de la bugetul local. Totodată, Nicolae Robu vrea să redea circulaţiei pietonale un nou tronson din Piaţa Operei, astfel încât arhitectura ansamblului de construcţii ridicate aici în stil neobizantin să fie cât mai bine valorificată turistic.

Întreaga Piaţă a Operei din Timişoara a fost declarată de Ministerul Culturii, în 2004, monument istoric şi aşteaptă să fie reabilitată prin accesarea unor fonduri europene. AGERPRES