Primarul Nicolae Robu a declarat vineri că vrea hipermarket-uri şi pieţe ţărăneşti în municipiu, nu exclusiv în spaţiul extraurban, aşa cum ”ministrul Agriculturii îi îndeamnă pe parlamentari să legifereze un proiect de lege”, ”din grijă pentru producători”, şi le solicită să lase comunităţile locale să-şi stabilească singure ”binele”.

”Sunt un primar care vrea hipermarket-uri în oraş, nu în afară, după cum vreau şi pieţe ţărăneşti şi mici magazine tot în oraş. Tocmai am citit că ministrul Agriculturii îi îndeamnă pe parlamentari să legifereze scoaterea hipermarket-urilor în afara oraşelor şi simt nevoia să intervin. Ştiu că mai mulţi parlamentari de toate orientările politice şi-au făcut în timp adevărate campanii cu această temă, motivaţia tuturor fiind grija faţă de producătorii autohtoni”, a precizat, presei, Nicolae Robu.

Edilul consideră că este necesară purtarea de grijă pentru producătorii autohtoni, dar nu lovind în competitorii lor, ci spre exemplu acţionând astfel încât ei să primească subvenţii la nivelul la care primesc omologii lor din alte state membre UE.

”Producătorilor autohtoni să li se dea bonusuri pentru cultivarea soiurilor tradiţionale gustoase, care ne-au făcut faimă ca ţară, iar acelora dintre noi de peste un anumit prag de ani, deliciul.

Apoi, pentru producţiile bio să li se faciliteze desfacerea prin crearea, în marile oraşe, de pieţe dedicate, ‘pieţe ţărăneşti’, precum şi într-o mulţime de alte moduri”, adaugă Nicolae Robu.

Primarul susţine că trebuie avută în vedere purtarea de grijă şi faţă de consumatori şi nu doar pentru că ei sunt mult mai numeroşi, ci pentru că sunt parte a unei legităţi numite ”legea cererii şi a ofertei, pe care dacă o sfidăm, am văzut în comunism unde putem ajunge”.

”Ca să fiu concret, eu, ca simplu cetăţean consumator, cât şi ca primar, reprezentant al cetăţenilor, vreau ca, dacă doresc să cumpăr produse din piaţă, să am piaţă la îndemână, iar dacă doresc să cumpăr produse din hipermarket, să am hipermarket-ul la îndemână. Şi ambele dorinţe le cam am o dată pe săptămână. Nu mi-ar conveni absolut deloc ca pentru una sau cealaltă să fiu nevoit să fac kilometri, consumând inutil carburant, deci bani şi timp, aglomerând, alături de alţii ca mine, traficul şi producând uzuri maşinii şi drumurilor”, a detaliat edilul.

În context, Nicolae Robu le cere parlamentarilor la care a făcut apel ministrul Agriculturii să nu reglementeze lucrurile ”excesiv”, ci să lase comunităţile locale să-şi stabilească ele ”binele”, făra a le fi impus. AGERPRES