Primarul Nicolae Robu îi cere premierului emiterea unei Ordonanţe privind finanţarea sportului de către administraţiile locale

robu_nicolae3.jpgPrimarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloş, în care remarcă ‘declinul continuu’ al sportului românesc, cauzat de lipsa de finanţare din partea structurilor centrale, şi îi cere emiterea unei Ordonanţe care să le permită autorităţilor locale să finanţeze sporturile.
“Declinul continuu, deja de mulţi ani, al sportului românesc este un lucru prea bine cunoscut. Dacă altădată, marile competiţii la nivel continental sau mondial erau pentru noi, românii, prilej de bucurie şi mândrie, în ultimii ani ele au ajuns să fie noi motive de mâhnire şi, uneori, chiar de ruşine. De emoţia inegalabilă a intonării imnului nostru naţional şi arborării tricolorului la cele mai înalte cote am ajuns să mai avem parte doar cu totul şi cu totul izolat. Este ciudat cum putem noi, românii, de la oficiali la simpli cetăţeni, să avem pretenţia de a fi cei mai buni din lume sau printre cei mai buni, bazat doar pe gloria înaintaşilor (…)”, arată Nicolae Robu.

Edilul remarcă faptul că, pentru ca un popor să poată face performanţă sportivă, trebuie să aibă o cultură a sportului, o infrastructură adecvată pentru sport şi programe cadru în care sportul să poată fi practicat cu succes, atât la nivel de performanţă, cât şi la nivel de masă, pe toată paleta de vârste, începând cu cele mai fragede.

Nicolae Robu punctează că, pentru performanţele sportive, cu toţii aşteaptă susţinere financiară de la guvernele care au întotdeauna liste cu alte priorităţi. “Iar mediul economic privat se implică mult prea puţin în finanţarea sportului, cu rare excepţii, ele (firmele, n.r.) având ca raţiune esenţială producerea de profit, iar în sport, exceptând fotbalul de top – la care este imposibil de ajuns fără investiţii uriaşe prealabile -, neputându-se face profit. (…). Organizaţiile nonprofit, de asemenea, nu au cum să-şi constituie venituri suficiente pentru a face faţă cheltuielilor cerute de sportul de performanţă, mai ales în sporturile costisitoare, cum sunt cele de echipă, de fapt cele mai agreate de public: fotbalul, rugby-ul, baschetul şi handbalul”, spune Robu.

Primarul subliniază că în această situaţie “speranţa o reprezintă implicarea autorităţilor publice locale, multe dintre ele având resurse şi suport, ba chiar presiune din partea cetăţenilor creatori ai respectivelor resurse”, dar acestea “nu sunt lăsate să o facă aşa cum s-ar cuveni, cum o cer realităţile, cum cere performanţa, cum presupune competitivitatea, de rânduiala legislativă. (…)”.

“Domnule prim-ministru, sunt convins că dumneavoastră vedeţi lucrurile şi le înţelegeţi altfel decât predecesorii dumneavoastră. Schimbaţi, domnule prim-ministru, prin Ordonanţă de urgenţă (…) această legislaţie aberantă şi veţi descătuşa România, iar rezultatele, evident pozitive, se vor vedea imediat. Este simplu, nu trebuie decât să înlocuiţi principiul ‘este permis doar ceea ce se spune că este permis’, cu principiul ‘este permis tot ce nu este interzis’, care şi-a dovedit beneficitatea de atâtea secole acolo unde a funcţionat”, mai arată edilul Timişoarei.

Primarul atrage atenţia şi asupra faptului că nesprijinirea sportului are consecinţe mult mai grave, întrucât “tot mai mulţi copii ai României sunt obezi, tot mai mulţi tineri suferă de diverse boli străine altădată vârstei lor, tot mai mulţi cetăţeni de diverse vârste au o stare de sănătate precară”. Nicolae Robu a mai spus că, în ceea ce priveşte finanţarea de la autorităţile locale, situaţia este valabilă şi pentru cultură. AGERPRES