Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a declarat că banii europeni au rezolvat foarte multe dintre problemele autorităţilor locale, însă procedurile de accesare a banilor ar trebui să fie simplificate, astfel încât comunităţile să nu mai ajungă în situaţia în care să piardă anumite sume.

El a subliniat că a discutat recent cu toţi colegii primari de municipii reşedinţă de judeţ din zona Moldovei, care au recunoscut la unison importanţa fondurilor europene, dar au subliniat, totodată, necesitatea simplificării modalităţilor de accesare a acestor bani.

„Am discutat cu colegii primari de municipii reşedinţă din zona Moldovei şi cu toţii au recunoscut că fondurile europene au schimbat faţa comunităţilor, fiind alocate resurse importante, care au îmbunătăţit serviciile, infrastructura sau alte domenii. Totodată, am vorbit şi despre faptul că sunt anumite probleme legate de aceste fonduri, probleme care sunt aceleaşi în toate comunităţile. De exemplu, alocarea de fonduri ar trebui să se facă direct către autorităţi. Mi-aş dori să poată fi alocate sume direct autorităţii locale, iar autoritatea locală, prin strategia de dezvoltare, prin planul de mobilitate, prin proiectele care sunt strict necesare, să le acceseze imediat. De asemenea, se impune simplificarea ghidurilor de finanţare”, a afirmat Vasile Pavăl.

Totodată, Pavăl a spus că s-ar impune o descentralizare a modului de alocare a resurselor europene, deoarece nevoile comunităţilor sunt diferite. AGERPRES