Primarul municipiului Tulcea se plânge că niciun proiectant nu a participat la 4 licitaţii pentru derularea unor proiecte cu fonduri UE

Niciun proiectant nu s-a înscris la patru licitaţii organizate de la începutul acestui an de Primăria municipiului Tulcea pentru întocmirea studiilor de fezabilitate şi a proiectelor necesare derulării unor investiţii în oraş, iar din acest motiv autoritatea locală se teme că va pierde fonduri europene.

Studiile de fezabilitate, proiectele tehnice şi documentaţiile de avizare constituie primele etape ale unei investiţii edilitare şi reprezintă documentaţia principală în baza căreia se pot obţine finanţări europene prin instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării (ITI-DD).

“Am avut patru licitaţii la care din păcate nu s-au prezentat ofertanţi dintr-un motiv care-mi scapă. Discutând cu colegii de la Serviciul monitorizare proiecte cu finanţare europeană în ideea de a găsi soluţii pentru a deveni atractivi în faţa proiectanţilor, mi s-a spus că ei preferă să nu intre în sistemul de licitaţie pe termen lung şi că există traseele scurte legale, dar este nevoie ca aceste studii să fie împărţite în mai multe zone şi se studiază această variantă”, a declarat primarul Constantin Hogea.

Lipsa ofertanţilor la licitaţiile autorităţii locale a pus instituţia într-o situaţie considerată “extrem de delicată” de către edilul Constantin Hogea. “Toată această situaţie ne-a pus într-o poziţie extrem de delicată, aceea că cheltuim nişte bani pe studii, iar când e să finalizăm aceste proiecte pentru a fi depuse pe ITI-DD, ne trezim că nu avem competitori. (…) Vom rescoate la licitaţie toate studiile, dar şi proiectele pe ITI-DD au un deadline (termen limită n.red) de depunere. Înţelegând că deja s-au mai obţinut vreo două amânări (pentru organizarea licitaţiilor necesare întocmirii studiilor de fezabilitate, n.red.), este foarte posibil ca la un moment dat cineva (Autoritate de Management a programelor operaţionale, n.red.) să spună că banii se duc pe alte poziţii”, a menţionat primarul Hogea.

Bugetul din acest an al Primăriei municipiului Tulcea prevede investiţii în valoare totală de peste 44,6 milioane de lei, cel puţin 7 milioane de lei din această sumă reprezentând cheltuielile proiectate pentru întocmirea studiilor de fezabilitate şi a documentaţiilor necesare investiţiilor. “O parte din investiţiile prevăzute pentru acest an vor fi realizate şi cu fonduri proprii”, a precizat primarul municipiului.

Anul trecut, autoritatea locală a anunţat că doreşte să atragă peste 25 de milioane de euro prin ITI-DD.

Conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru ITI-DD a declarat recent ă a început negocierile pentru deschiderea unor noi sesiuni de finanţare pe cel puţin cinci axe prioritare din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 pe care nu s-au depus proiecte. Pe unele dintre aceste axe, Primăria municipiului Tulcea a anunţat că are în intenţie să depună mai multe cereri de finanţare. Ele nu s-au concretizat din cauza obligativităţii ca ele să fie însoţite de studii de fezabilitate, proiecte tehnice sau alte documentaţii care sunt realizate de proiectanţi în urma unor licitaţii. Dacă fondurile alocate pentru unele axe nu se cheltuiesc, autoritatea de management a programului poate decide realocarea sumelor pe alte axe pe care s-au depus mai multe proiecte.

ITI-DD este singura investiţie teritorial-integrată care se implementează în România în actuala perioadă de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operaţionale unei zone delimitată geografic, cu un anumit specific, în vederea dezvoltării şi are un buget total estimat de 1,1 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă finanţarea naţională. AGERPRES