Primarul municipiului Tulcea, neîncrezător în posibilitatea de preluare în patrimoniu a falezei oraşului

Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, se declară neîncrezător în şansele autorităţii locale de a prelua în patrimoniu faleza oraşului, în ciuda faptul că actualul proprietar, Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi şi-a dat acordul în acest sens.

‘Am avut un schimb de adrese cu Ministerul Transporturilor şi am fost informaţi că, pentru a se realiza transferul falezei în patrimoniul Consiliului local, trebuie să existe o lege. Noi avem experienţa a vreo trei guverne şi a unei staţii de epurare a apelor uzate de la gară, care aparţinea Ministerului Mediului şi filialei tulcene a regiei de apă Dobrogea-Litoral. Staţia nu mai există, iar noi printr-un proiect aveam asigurată finanţarea pentru refacerea acesteia şi a fost o întreagă aventură toată investiţia, în condiţiile în care aveam nevoie de o hotărâre de Guvern’, a declarat joi, în timpul şedinţei Consiliului local al municipiului, primarul Constantin Hogea.

El a mai spus că la nivelul Primăriei s-a constituit un grup de lucru care trebuie să întocmească documentaţia necesară promovării unei legi prin care faleza oraşului să revină în patrimonial Consiliului local. ‘Nu ne pierdem încrederea, dar îmi exprim temerea că această problemă se va rezolva foarte repede, dacă se va rezolva’, a menţionat primarul Hogea.

De altfel, într-o conferinţă de presă anterioară primarul Constantin Hogea s-a arătat nemulţumit din cauză că după opt ani nu s-a aprobat o hotărâre de Guvern pentru trecerea în administrarea Consiliului local a unui teren care aparţine în prezent Ministerului Apărării Naţionale, el criticând modul în care cererile unor primari sunt soluţionate la nivelul Bucureştiului. În timpul şedinţei de joi, consilierii locali au aprobat o hotărâre prin care modifică doar titlul unei hotărâri aprobate în urmă cu aproape trei luni în vederea trecerii falezei şi a Portului comercial în domeniul public al municipiului şi în administrarea Consiliului local al oraşului.

Încă din 2004, autorităţile tulcene şi-au exprimat intenţia de a prelua în administrare faleza oraşului de la APDM Galaţi, demersurile fiind reluate de actualul primar, Constantin Hogea, în urmă cu aproape un an. La începutul anului, conducerea instituţiei din judeţul vecin s-a arătat dispusă să predea în administrarea Primăriei municipiului Tulcea doar o parte din faleză, însă autorităţile au refuzat oferta susţinând că nu pot accesa fonduri structurale pentru reamenajarea unui obiectiv care are doi proprietari.

În perspectiva preluării falezei oraşului, Consiliul local al municipiului a aprobat în iulie 2011 o decizie privind înfiinţarea Administraţiei Portuare în cadrul societăţii de transport public local care va prelua în administrare faleza. Intenţia autorităţilor este sprijinită de agenţii turistici tulceni care au închiriat de la APDM Galaţi cheuri pe faleza oraşului pentru care plătesc sume considerate exagerat de mari faţă de serviciile de care beneficiază din partea instituţiei gălăţene. AGERPRES