robu_nicolae3.jpgProprietarii imobilelor istorice din Timişoara vor putea fi amendaţi săptămânal dacă nu-şi întreţin clădirile corespunzător sau dacă nu le reabilitează ori nu le conservă, afirmă primarul din Timişoara, Nicolae Robu.

„Sunt o mulţime de proprietăţi, clădiri şi terenuri ajunse pe mâna diferitor persoane printr-o manieră mai mult sau mai puţin discutabilă, care sunt lăsate în paragină, sunt pe cale să se prăbuşească sau sunt năpădite de buruieni, fără ca proprietarii nici măcar să le împrejmuiască”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Cele mai numeroase situaţii se regăsesc în zona ultracentrală a oraşului şi în cartierele vechi – Fabric, Piaţa Romană, Prinţul Turcesc sau Iosefin. Pentru a menţine clădirile în stare bună, primarul Nicolae Robu voia să introducă încă în urmă cu trei ani „taxa pe paragină”.

Întrucât propunerea primarului de introducere a „taxei pe paragină” a fost considerată neconstituţională, poliţiştii locali au fost desemnaţi de primar să urmărească şi să monitorizeze imobilele de patrimoniu aflate în paragină şi să aplice amenzi în baza Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Astfel, proprietarii care nu respectă prevederile acestei legi pot fi amendaţi cu până la 8.000 de lei.

„Urmare a presiunii pe care am pus-o continuu pe proprietarii de clădiri din zonă (zona zero, n.r.), pe tot mai multe dintre ele apar schele, încep lucrările de reabilitare. Un număr important de clădiri au fost deja reabilitate. Lansez un nou avertisment către cei care nu au înţeles şi nu s-au apucat să îşi reabiliteze clădirile. Vor fi amendaţi în fiecare săptămână, până când îşi vor reabilita clădirile, astfel încât să arate la standardul pe care-l merită Timişoara”, a punctat primarul.

Multe dintre aceste clădiri au ajuns adevărate pericole publice, întrucât se dezlipesc bucăţi mari de tencuială sau ornamente care cad pe trotuare sau pe şosele. În Timişoara sunt aproape 15.000 de imobile cu valoare de patrimoniu, iar o mare parte dintre ele au ajuns în stare de ruine, unele devenind adăposturi pentru oamenii străzii. AGERPRES