robu_nicolae2.jpgJumătate din contributorii timişoreni sunt ameninţaţi de executarea silită, pentru că nu şi-au achitat impozitele pe anul 2013 la bugetul local.
În categoria rău-platnicilor sunt cuprinse persoane fizice şi juridice care au debite la impozitele pe clădiri, pe teren intra şi extravilan sau pentru mijloacele de transport, unele cumulate în mai mulţi ani.

„Nu putem să stăm indiferenţi şi să vedem că unii cetăţeni şi firme nu îşi achită obligaţiile faţă de municipalitate. (…). Măsura este aceea de a trece la execuţii silite. Direcţia Fiscală este pregătită ca în 2014 să treacă la execuţia silită a rău-platnicilor. Vom introduce o prevedere care ne va permite executarea silită a lor fără să ajungem în instanţă. (…). Vom fi necruţători, pentru că aşa e cinstit şi echitabil, să nu creăm două categorii de cetăţeni: cei care îşi achită impozitele şi taxele şi cei care nu şi le achită”, a declarat primarul Nicolae Robu, vineri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit edilului, din debitele totale existente în 2013, care includ obligaţiile neplătite în anii anteriori, precum şi majorările, primăria a realizat un grad de încasare de doar 48%, cu aproape 2% mai mare decât în 2012, când gradul de colectare era de doar 46,2%.

Situaţia prezentată de Robu arată că anul trecut, suma totală aferentă impozitului pe clădiri ce trebuia încasată de la persoane fizice era de 42 de milioane de lei, dar s-au încasat doar 22,8 milioane de lei, cu un grad de încasare de 56%. La impozitul pe terenuri intravilane, de la timişoreni trebuiau încasaţi 10,6 milioane de lei, dar în vistierie au ajuns doar 4,3 milioane de lei, cu un grad de încasare de 42%. Pentru teren extravilan, municipalitatea trebuia să încaseze 586 de mii de lei, fiind achitaţi doar 282 de mii de lei, cu o rată de încasare de circa 50%.
Şi pentru maşinile din proprietate, timişorenii trebuiau să plătească impozite totale de 63 de milioane de lei, dar s-au plătit numai 14 milioane de lei, cu un grad de colectare de 24%. Per total, la bugetul local a intrat doar 46% din suma totală datorată de contributori persoane fizice.
De la persoanele juridice, fiscul a încasat 52% din impozitul pentru clădiri, 65% din impozitele şi taxele aferente terenurilor şi doar 47% pe maşini. AGERPRES