Primarul municipiului Târgu Mureş susține că proiectele pentru finanţare europeană sunt respinse “cu cinism” de funcţionari din ministere

florea_dorin_mare.jpgPrimarul Dorin Florea, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că proiectul pentru dotarea Centrului de Informare Turistică de la Târgu Mureş, depus pentru finanţare europeană, a fost respins ‘cu cinism’ de Autoritatea Naţională pentru Turism din subordinea Ministerului Economiei, fără ca funcţionarii respectivi să solicite mai întâi precizări de la municipalitate.

“România, la ora actuală, este blocată. Se constată de vreo doi ani de zile că România este blocată în ceea ce înseamnă colaborare instituţională. Iar este un cinism, un alt capitol, cinismul care se înregistrează în a-ţi comunica cum se respinge un proiect european. Toată lumea spune: ‘România nu accesează fonduri, suntem blocaţi şi România nu câştigă bani care vin din Europa gratis’. Să vedeţi cu cât cinism îţi răspund cei din minister, cum te blochează. Să fii ministru înseamnă să-ţi trimiţi oamenii în teritoriu să-l ajuţi: ‘domnul primar, aici este o mică nuanţă, hai să o corectăm, hai s-o vedem’. Interesul este să obţii bani europeni. Dar nu. Îmi pun întrebarea: de ce o fac cei din Bucureşti? Pur şi simplu ca să nu lucreze. Pentru că asta presupune să vii în teritoriu, să vezi, să confirmi, să faci, să dregi (…) Este vorba despre Centrul de Informare Turistică din Cetate. Este făcut buncărul, platforma şi mai este nevoie de lemn stratificat. Am făcut demersuri ca dotările să fie făcute prin fonduri europene. Ei îţi resping finanţarea pe motiv că nu am făcut dovada proprietăţii asupra clădirii, deşi noi am construit-o”, a afirmat edilul.
Dorin Florea a spus că prin proiectul respectiv, în valoare de 60.000 de euro, municipalitatea dorea dotarea Centrului de Informaţii Turistice cu un monitor central, cu aparatură de înregistrare şi de prezentare a cetăţii şi cu căşti pentru vizitatori.

Acesta a spus că va depune o contestaţie împotriva deciziei respingerii proiectului, dar că până la analizarea acesteia va trece un anumit timp şi că aceste blocaje, pe care le consideră politice, trebuie să înceteze. “E vorba despre 60.000 de euro. Ne-a blocat Ministerul Economiei. Fac contestaţie. O să fie luată în toamnă. Dar eu am pierdut un tren. Acest lucru ar trebui cunoscut la nivelul primului-ministru, la nivelul miniştrilor, să fie de urgenţă o întâlnire cu Asociaţia Municipiilor, dar nu cu slugi, ci cu oameni care să vină să corecteze aceste neajunsuri. O să rog toţi preşedinţii de consilii judeţene din România pentru că nu-i normal ca banii să se dea din pixul unui ministru,. Nu-i normal să-i dai bani după culoarea carnetului de partid. Şi mă mir că 16 preşedinţi de consilii judeţene stau şi nu comentează. Trebuie să înceteze acest lucru. Chiar dacă mâine PDL şi PNL vor conduce România, trebuie să înceteze”, a mai afirmat Florea. AGERPRES