Primarul municipiului Târgu Mureș cere Comisiei Europene să permită autorităţilor locale să acceseze fonduri pentru integrarea romilor

florea_dorin1.jpgPrimarul Dorin Florea a anunţat miercuri că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care solicită să se ofere posibilitatea autorităţilor locale să acceseze fonduri europene pentru integrarea membrilor comunităţii rome.

Edilul a precizat în scrisoare că, deşi Primăria Târgu Mureş a reuşit să rezolve în mare parte problema integrării romilor, municipalitatea nu are nicio posibilitate să acceseze un proiect cu finanţare europeană, deoarece aceste fonduri sunt destinate doar organizaţiilor neguvernamentale. El i-a solicitat lui Barroso să trimită la Târgu Mureş un comisar european de specialitate pentru a constata modul în care au fost rezolvate problemele romilor.

“Am scris o scrisoare în ton cu acuzele la adresa României şi chiar prezentarea poziţiei preşedintelui României la reuniunea pe securitate, privind problema ţiganilor. Nu o să bag gunoiul sub preş, cum au făcut alţii, ăsta este oraşul, ăsta este judeţul (…) Am chemat comisarul european să vină să vadă lecţiile făcute, nu nefăcute, şi atâta voi insista până va veni un om, îi voi da filme, casetele înregistrări, discuţii, plimbări, în spiritul lor, al muncii, nu şmecherii că stăm la restaurant şi luăm poze din avion. Consider necesar ca banii să fie daţi autorităţilor locale care sunt capabile, să urmărească, să gestioneze şi să controleze acest fenomen. Nu ONG-urile (…) Scrisoarea este adresată domnului Jose Manuel Barroso”, a arătat Dorin Florea.

Edilul a spus că nu i se pare corect să audă acuze la adresa autorităţilor locale, la adresa României, legate de problema romilor, atâta timp cât banii pentru integrarea acestora pot fi accesaţi doar de ONG-uri. “Cât am putut, după o strategie şi o gândire, am încercat cu ei, am reuşit cu copiii lor, cred că vom avea succes. Dar simt o frustrare serioasă în momentul în care aud tot felul de ONG-uri câţi bani au luat pentru problemele ţiganilor şi zic: ce dracu, noi care am făcut case, am reparat blocuri, am făcut construcţii, am făcut ateliere, am luat maşini de spălat, am băgat apă, canal, gaz, stradă, am luat copiii şi-i ducem la şcoală (…) Nu pot singur. Am scris domului Barroso să mă ajute cu comisarul, am explicat ce fac pentru ţigani, ce am realizat şi ce realizăm şi că nu găsesc nicio posibilitate pentru accesarea unui proiect european. Şi să-mi trimită pe cineva din departamentul respectiv la Târgu Mureş pentru a vedea. Nu am prins niciun ban. ONG-urile au consumat o grămadă de bani (…) Noi suntem cotaţi ca judeţul cu cel mai mare număr de ţigani”, a susţinut Florea. AGERPRES