johannis_klaus_.jpgPrimarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a criticat joi, în timpul şedinţei de Consiliu Local, decizia Guvernului şi a FMI de a bloca şi a reduce posturile din administraţia locală, apreciind că reprezentantul instituţiei financiare internaţionale doreşte ca primăriile ”să funcţioneze ca o Dacie, nu ca un Mercedes”.

„Suntem mult sub ceea ce se consideră un aparat administrativ în UE. Sigur noi putem să fim pe de altă parte mulţumiţi, aşa cum ne-a atras atenţia reprezentantul FMI, noi trebuie să avem un aparat de tip Dacia, nu un aparat de tip Mercedes sau Peugeot sau Citroen. Cred că suntem exact acolo unde ni se cuvine”, a spus Iohannis.

Acesta spune că cei 1.400 de angajaţi ai primăriei nu sunt suficienţi pentru a rezolva nevoile celor aproape 200.000 de locuitori ai municipiului Sibiu. Iohannis nu este de acord cu decizia Guvernului, care a blocat angajările în administraţia publică locală. „Dacă vorbim de posturi vacante, după părerea mea, politica actuală a Guvernului de a bloca pauşal şi fără a analiza lucrurile, posturile, este o greşeală. Vă reamintesc că la Direcţia Arhitect Şef degeaba avem 45 de poziţii, dacă avem doar 15 angajaţi. Numai în ultima jumătate de an am pierdut trei oameni, care s-au pensionat. Nu putem să angajăm pe nimeni”, a explicat primarul Iohannis.

Primarul a precizat că angajaţii primăriei Sibiu sunt plătiţi din banii sibienilor. „Este greşit că nu putem să angajăm personal pe banii noştri, ai sibienilor, acolo unde nevoia este mare. Chiar dacă aparatul este birocratic, el funcţionează şi funcţionează în interesul sibienilor. Am vrut să spun aceste lucruri, ca nu cumva să rămână cineva cu impresia că noi am creat posturi aşa aiurea, ca să ne avem în treabă şi trăim aici ca să aşteptăm să treacă timpul”, a declarat Iohannis.

Primarul Iohannis a comparat nevoile Sibiului, fostă Capitală Culturală Europeană, cu cele ale unor oraşe cu care este înfrăţit, precum Landshut (Germania) şi Rennes (Franţa). „Pentru a ne da seama dacă cei 1.400 de angajaţi ai primăriei sunt mulţi sau puţini, putem face comparaţii cu oraşe cu care suntem înfrăţiţi. De exemplu, oraşul Landshut din Bavaria, are 88.000 de locuitori, are 2.000 de angajaţi. Oraşul Rennes, capitala Bretaniei, are 220.000 de locuitori, are 4.000 de angajaţi la primărie”, a comparat Iohannis.

Primarul sibian le-a cerut joi, consilierilor locali, să aprobe organigramele primăriei, după ce Livia Sava, consilieră locală PD-L a solicitat reducerea numărului de angajaţi din administraţie, inclusiv a poliţiştilor comunitari. Cei patru consilieri locali democrat-liberali au fost singurii care s-au abţinut şi nu au votat proiectele propuse de primarul Klaus Iohannis, care priveau numărul de angajaţi ai primăriei, pe diferite direcţii şi instituţii. Toate proiectele propuse de primarul Iohannis au fost aprobate. AGERPRES