Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, atrage atenţia că ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, prezentată publicului, va produce o „catastrofă imensă”, arătând că preţurile de manoperă la lucrări publice va creşte cu 20% şi există riscul blocării unor investiţii.

Edilul a explicat, într-o declaraţie de presă, că dacă va fi adoptată în forma prezentată, ordonanţa va avea „efecte devastatoare” atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung şi că „va ucide viaţa culturală şi sportivă din oraşele mici şi mijlocii”.

„Constructorii mi-au spus deja că manopera va creşte cu cel puţin 20%, care se va resimţi în costurile lucrărilor publice. Cele mai mari temeri ale firmelor din domeniul construcţiilor sunt fie că startul unor proiecte va fi întârziat din cauza lipsei de personal şi de scumpirea materialelor, fie unele nu vor mai putea fi finalizate în termenul stabilit iniţial. Nu au fost consultate organizaţiile reprezentative ale administraţiei publice locale, este o intervenţie brutală în ceea ce priveşte autonomia locală şi nu în ultimul rând faptul că prin această ordonanţă se poate înţelege că Guvernul aşteaptă să renunţăm la consolidarea comunităţii, adică investiţia în oameni. Eu pot să înţeleg că sunt probleme în ceea ce priveşte execuţia bugetară. Înţeleg că în asemenea situaţii Guvernul trebuie să aducă bani în plus la bugetul de stat. Dar într-o asemenea situaţie, dacă privim mediul privat, normal ar fi ca pe o perioadă limitată să se introducă o taxă de solidaritate pentru marile companii, aşa cum a propus UDMR în urmă cu aproape un an, nu să începem să luăm bani de la cei mici”, a arătat Kereskenyi.

Acesta a mai declarat că la nivelul Asociaţiei Municipiilor din România ar trebui avută o întâlnire cât mai urgentă cu reprezentanţii Guvernului, înaintea adoptării ordonanţei, pentru a lămuri toate aspectele care ţin de administraţia locală.

El a subliniat că există riscul ca unele evenimente culturale, precum Zilele Oraşului, Festivalul de Teatru, Street Music, Festivalul Jazz & Wine şi Zilele Muzicale Sătmărene să dispară de anul viitor pentru că nu se vor putea bugeta. De asemenea, există riscul ca proiectul bazinului de înot să fie amânat cu cel puţin un an. AGERPRES