ilyes_iuliu.jpeg

Sumele alocate de Guvern pentru funcţionarea şcolilor din municipiul Satu Mare reprezintă doar jumătate din costurile necesare, în urma introducerii noii formule de calcul a costului pe elev.

Potrivit primarului Iuliu Ilyes, media din ultimii trei ani pentru şcolile din Satu Mare a fost de 14 milioane lei/an, iar Guvernul a alocat doar 6,8 milioane lei, diferenţa urmând să fie acoperită din bugetul local. „14 milioane lei sunt cheltuielile medii cu funcţionarea şcolilor în ultimii 3 ani. Acum, Guvernul a preluat cheltuielile de funcţionare a şcolilor şi a stabilit că ne trebuie 6,8 milioane lei. Nu ştiu ce vor zice directorii de şcoli dacă noi vom aproba 6,8 milioane lei, în iunie sau august o să închidă şcolile. Restul trebuie să punem noi. Deci s-a rezolvat problema, dar s-a rezolvat pe jumătate”, a declarat joi Iuliu Ilyes.

Edilul susţine că în fiecare an cheltuielile au fost raţionale, şcolile fiind la un anumit standard de funcţionare. „Calculele la nivelul ţării probabil se fac cu alte socoteli şi cu alţi indicatori. Nu cred că s-a pornit de la nevoia reală şi s-a ajuns la coeficient şi buget, ci s-a pornit de la buget şi s-au stabilit coeficienţii pornind de la sumele care pot fi disponibilizate pentru acest lucru”, a adăugat primarul. În total, în municipiul Satu Mare, sunt 45 de unităţi şcolare. AGERPRES