leoreanu_laurentiu1.jpgPe 17 mai, Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, a fost promotorul acţiunii de semnare a documentelor oficiale de amiciţie cu oraşele Gedera – Israel şi Edineţ – Republica Moldova. Delegaţiile celor două unităţi administrative, alături de delegaţia oraşului Tielt – Belgia, sunt prezente la Zilele Municipiului Roman,
activitate care se desfăşoară pînă pe data de 21 mai.

Tratatul de amiciţie cu localitatea Tielt – Belgia a fost semnat anul trecut, la finele lunii februarie, la Tielt, cu ocazia participării unei delegaţii oficiale condusă de primarul Laurenţiu Dan Leoreanu la manifestări europene organizate în localitatea belgiană.

Au semnat tratatele de amiciţie, din partea Israeliană, primarul oraşului Gedera – Israel, Yoel Gamliel, şi din partea oraşului Edineţ – Republica Moldova, viceprimar Rodelia Vasilcov. Alături de şefii administraţiilor locale menţionate, au mai stat Moshe Shimon Shimi, coordonatorul delegaţiei israeliene şi om de afaceri, născut în judeţul
Neamţ, iar din partea belgiană, consilierii din Tielt Christine De Poorter-Dehaemers şi Marc Seynaeve.

După semnarea documentelor de amiciţie şi colaborare, primarii localităţilor
semnatare au oferit cadouri simbolice şi pline de semnificaţii spirituale şi istorice promiţînd o amplă activitate de colaborare pe toate planurile, în viitorul apropiat.

„Sunt fericit să fiu alături de dumneavoastră într-un moment istoric. Îl felicit pe domnul primar Laurenţiu Dan Leoreanu pentru că este un conducător ferm şi simpatic. Mă voi întoarce la Gedera cu impresii foarte bune şi voi spune tuturor oficialităţilor din localitatea pe care o conduc ce am simţit alături de adevăraţii prieteni care sunt romaşcanii. Tot ce am văzut şi simţit aici mi-a încălzit inima foarte mult. Mă oblig să acţionez, la întoarcerea mea la Gedera, pentru întărirea legăturilor dintre cetăţenii din Roman şi Gedera. Voi cere sprijinul sorei mele, care este ministru în cabinetul primului ministru israelian, să facă tot ce este posibil să întărească legăturile cordiale între poporul român şi cel evreu. Oraşul Gedera a fost creat cu 63 de ani în urmă iar primii locuitori au fost cetăţeni din Romania şi o parte dintre ei chiar din Roman. Aşa a luat fiinţă statul Israel, unde trăim împreună în pace şi prietenie locuitori din întreaga lume. Poporul evreu are ce să înveţe de aici, din România, iar poporul român are ce să înveţe de la Israel. Mulţumesc, încă o dată, domnului primar Leoreanu, care ne-a copleşit cu căldura sufletească şi dragostea de care a dat dovadă”, a menţionat, după semnarea pactului, primarul de Gedera, Yoel Gamliel.

„Sunt deosebit de încîntată pentru că ne aflăm aici, într-un loc deosebit, cu ocazia Zilelor Municipiului Roman. Mă bucur pentru semnarea tratatelor de colaborare şi parteneriat, pe mai multe planuri, între Edineţ şi Roman, şi sper să fie temelia unui viitor început. Sper să fie o colaborare ca în familia marii Uniuni Europene. Vă urăm sănătate, dumneavoastră şi întregii comunităţi romaşcane şi aşteptăm o colaborare fructuoasă. Anul acesta, oraşul Edineţ împlineşte 580 de ani de atestare şi vă invit pe toţi să participaţi la manifestările legate de acest eveniment. Sunt sigură că avem numai de cîştigat din colaborările noastre. Doamne ajută şi sper să avem încredere să privim în viitor”, a spus şi viceprimarul din Edineţ, Rodenia Vasilcov.

„Mă bucur că sunt aici şi pot simţi deosebita ospitalitate romaşcană. Sper ca această colaborare între localităţile şi comunităţile noastre să fie o colaborare europeană, o colaborare ca în marea familie europeană din care facem parte. Noi avem relaţii de parteneriat cu instituţiile şcolare romaşcane, cuprinse în diferite proiecte, dar acum, vom extinde colaborările şi la nivel de administraţii locale. Îl felicit pe domnul primar pentru
iniţiativa sa, iniţiativă care demonstrează devotamentul pe care îl are pentru comunitatea pe care o conduce”, a menţionat Marc Seynaeve, consilier al administraţiei din Tielt.

„Este un moment care se dovedeşte şi va deveni de istorie locală, un moment în care se încheie un pact de amiciţie şi o proclamaţie semnată de primarii din Gedera şi Roman, prezentarea documentului semnat anul trecut, la Tielt, şi, nu în ultimul rînd semnarea unui pact de colaborare pe care îl vom semna cu oraşul Edineţ, din Republica Moldova. Eu colaborez bine cu domnul Moshe Shimon Shimi şi sper să avem sprijinul domniei sale în dezvoltarea unei colaborări şi pe palier economic cu Israelul. Dorim o extindere a colaborării şi cu Tielt, Belgia, pe mai multe paliere şi cu Edineţ – Republica Moldova. Mulţumesc celor care au făcut posibilă această activitate, mulţumesc delegaţiilor din Israel, din Belgia şi din Republica Moldova şi sper într-o colaborare deosebită”, a declarat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.