Primarul municipiului Iaşi nu vrea să administreze spitale, de teama falimentului acestora

nichita_gheorghe_.jpgPrimarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, afirmă că municipalitatea nu va prelua în administrare spitatele “C.I. Parhon” şi, respectiv, de Recuperare până când guvernul nu-i va asigura şi resursele bugetare necesare.

Primarul social democrat a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută vineri, că atât timp cât guvernul nu va aloca resursele financiare necesare, municipalitatea va refuza să ia în administrare cele două mari spitale aflate în prezent în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Gheorghe Nichita afirmă că Direcţia de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii trebuie să-i demonstreze că aceste două spitale vin la municipalitate cu resursa financiară aferentă. El a argumentat că în cazul în care ar prelua cele două spitale, acestea riscă să ajungă, din cauza fondurilor insuficiente, falimentare precum CET sau instituţiile de învăţământ.


”Acum ni se iau bani din buget. Se iau decizii fără să se facă calcul. Administraţiile publice locale au experienţe nefericite. Un exemplu este cel al CET-urilor (Centralele Electro Termice – n.r.) date în 2002 în administrarea administraţiilor locale, care nu mai pot fi redresate. Toate sunt falimentare. (…) Un alt exemplu este ceea ce se întâmplă cu şcolile. (…) Cât timp nu ne vor da şi resurse financiare şi nu ne vor demonstra că această resursă financiară nu e dată de pe azi pe mâine, refuz să semnez pentru spitale. În clipa asta guvernul a pregătit şi o ordonanţă de urgenţă, ne diminuează veniturile. Nu pot să-mi asum o răspundere suplimentară pentru două spitale unde oamenii au nevoie de asistenţă medicală”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.


De pe 1 iulie 12 spitale din judeţul Iaşi intră în administraţia primăriilor şi Consiliului Judeţean, două dintre acestea, Spitalul C.I. Parhon şi Spitalul de Recuperare, fiind sub administrarea municipalităţii ieşene. Spitalul “C.I. Parhon”, care are o capacitate de 370 de paturi, asigură asistenţă medicală de specialitate în profilul de boli interne, chirurgie, anestezie-terapie intensivă, dializă precum şi profiluri unice în zona Moldovei, ca nefrologia sau urologia. De asemenea, la Spitalul de Recuperare din Iaşi vin să se trateze bolnavii din toată Moldova care au probleme neurologice, osteoarticulare reumatologice sau ortopedice cu patologie cardiovasculară, respiratorie sau din sfera ORL. AGERPRES