nichita_gheorghe_.jpgPrimarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a afirmat, marti, ca a trimis o scrisoare deschisa premierului Boc prin care il acuza ca a impartit in mod preferential fondurile catre centralele electrotermice din tara.

Nichita, care este si presedintele filialei iesene a PSD, se arata nemultumit ca, potrivit Hotararii Guvernamentale 1218 din 2009, CET Iasi primeste doar opt milioane de lei din cele 16 promise, in timp ce la Brasov si Arad administratiile CET au fost repartizate sume mult mai mari de bani.

„Principiul dupa care au fost alocati banii este total incorect: apartenenta la PD-L. Altfel, nu se poate explica de ce Brasovul primeste 56 milioane de lei, Aradul primeste 16,5 milioane de lei, in timp ce Iasiul se claseaza la egalitate cu Resita, pe locul sapte, in conditiile in care datoria CET Iasi, dar si populatia municipiului, sunt mult mai mari decat a celorlalte orase. Va rog sa reconsiderati suma alocata Iasiului. Nu e posibil asa ceva. Au sters aproape toate restantele la Brasov, iar la Iasi au dat doar 8 milioane de lei”, argumenteaza primarul Gheorghe Nichita in scrisoarea deschisa, cerand premierului interimar ,,reconsiderarea sumei” destinate de Guvern pentru functionarea CET Iasi”.

Primarul social democrat vrea, totodata, din partea guvernului Boc, alocarea catre CET, in regim de urgenta, de combustibili din rezerva de stat. Cantitatile de 20.000 de tone de pacura, 22 milioane de metri cubi de gaze naturale, precum si 100.000 de tone de huila energetica din import, afirma Nichita, sunt necesare pentru a asigura incalzirea apartamentelor bransate la sistemul centralizat in perioada iernii. Mai mult, primarul Nechita cere ,,stergerea datoriilor CET Iasi, in valoare de peste 32,5 milioane de lei”, catre furnizorul de gaze naturale Romgaz Medias.

Exprimandu-si ,,totala nemultumire” fata de modul in care 250.000 de locuitori ai Iasului ,,au fost prejudiciati atunci cand s-au alocat, prin H.G. 1.218/12.10.2009, doar 8.000.000 lei pentru CET Iasi”, primarul Nechita sustine ca a informat de mai multe ori Guvernul situatia de la Iasi si, in general a CET-urilor din Tara. ,,De mai multe ori in acest an v-am adus la cunostinta problemele majore cu care se confrunta furnizorii de energie termica din tara, avand drept studiu de caz C.E.T. Iasi. La sedintele din coalitie, cu ocazia sedintei de Guvern din 8 iunie, precum si prin intermediul a opt adrese, v-am prezentat situatia extrem de grava in care ne aflam la nivelul municipiului Iasi in ceea ce priveste asigurarea caldurii pentru sezonul rece: datorii de peste 74.000.000 lei (aprox. 18 milioane de euro) la furnizorii de combustibili. Pentru Primaria Municipiului Iasi, C.E.T. Iasi a insemnat intotdeauna o prioritate, uneori in detrimentul celorlalte servicii publice pe care trebuie sa le asiguram locuitorilor nostri: am facut permanent investitii pentru retehnologizare, am asigurat in toti anii suma prevazuta de legislatia in vigoare pentru acoperirea subventiei catre populatie, am garantat un imprumut de 25.000.000 euro de la B.E.R.D. avand ca obiectiv modernizarea instalatiilor de furnizare si reducerea costurilor de exploatare si am platit dobanzi pentru aceste sume. Un singur sprijin am cerut intotdeauna de la Guvernul Romaniei: ajutor financiar pentru sustinerea pretului la carbune, pret impus de cvasi-monopolul furnizorilor de carbune”, se arata in documentul citat.

Gheorghe Nichita a afirmat ca l-a rugat pe premier sa asigure si de la nivel central unele masuri pentru remedierea acestei situatii. „Asa a aparut H.G. 1.218/12.10.2009, prin care se aloca sume de bani pentru centralele electrice de termoficare din tara. Numai ca principiul dupa care au fost alocati acesti bani este total incorect: apartenenta la PD-L.! Altfel nu se poate explica cum de municipiul Brasov primeste 56.000.000 lei (de sapte ori mai mult decat Iasiul), sau cum municipiul Arad primeste 16.500.000 lei (de peste doua ori mai mult decat Iasiul) in conditiile in care, insumata, populatia celor doua municipii abia face cat cea a Iasiului!”, a argumentat Gheorghe Nechita.

Potrivit aceastuia, pentru functionarea viitoare a CET.-urilor, trebuie luate, pe termen mediu, o serie de masuri intre care: trecerea CET-urilor la MEC, acordarea de garantii ale statului pentru imprumuturi ale CET-urilor, pentru asigurarea sumelor necesare acoperirii datoriilor la furnizorii de combustibili, accelerarea finantarii Programului „Termoficare 2009-2015”, pentru finalizarea retehnologizarii CET-urilor, avizarea de tarife acoperitoare pentru energia electrica produsa in cogenerare. AGERPRES