nichita_gheorghe_.jpgPrimarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că magistraţii orădeni au anulat deciziile CLM Iaşi din perioada 2004-2005, cu privire la asocierea în participaţiune a municipalităţii ieşene cu societatea Iulius Group pentru construirea ansamblului rezidenţial din spatele Palatului Culturii.


Primarul Gheorghe Nichita s-a arătat supărat după ce magistraţii de la Curtea de Apel din Oradea au decis anularea a trei hotărâri ale Consiliului Local Iaşi, care vizează asocierea dintre municipalitatea ieşeană şi firma Iulius Grup pentru construirea unui complex rezidenţial.

În urma contractului public privat, municipalitatea oferă 12 hectare de teren în spatele Palatului Culturii pentru construirea unui ansamblu rezidenţial, iar constructorul, Iulius Group, va achita anual către Consiliul Local 10% din profitul realizat din asociere.


„Este un atac la cea mai mare investiţie din România care se desfăşoară la ora actuală. Decizia Curţii a fost probabil, zic probabil, influenţată de piraţii mediului de afaceri care vor blocarea proiectului. Din 2005 încoace, patru complete diferite de judecată au confirmat legalitatea asocierii, printre acestea Tribunalul Bihor sau chiar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Timp de cinci ani am fost verificaţi şi de DNA, care a dat neînceperea urmăririi penale. Investiţia este mare, piraţii sunt mulţi”, a declarat presei primarul Nichita.

Potrivit acestuia, deşi „piraţii” mediului de afaceri ieşean încearcă blocarea finalizării lucrărilor de construire a complexului Palas, lucrările nu vor fi oprite decât aşa cum prevede proiectul, la finele lui 2011, întrucât a fost înaintată deja o cerere de revizuire a deciziei instanţei. Ansamblul Palas s-a numit iniţial Madison şi, în ianuarie 2005, a fost aprobat contractul de asociere dintre Consiliul Local al Municipiului Iaşi şi SC Iulius Group SRL. Lucrările de construcţie au început în 2007 în apropierea Palatului Culturii din Iaşi, motiv pentru care proiectul a fost denumit Palas. Pentru proiectul rezidenţial Palas, Consiliul Local Municipal a pus la dispoziţie 12 hectare de teren în apropierea Palatului Culturii, iar Iulius Group le va realiza până la sfârşitul lui 2011.


Pentru construcţia ansamblului rezidenţial Palas se vor cheltui 250 de milioane de euro. Astfel, proiectul derulat de Iulius Group, vizează reabilitarea zonei de sud a centrului istoric din spatele Palatului Culturii din Iaşi şi, totodată, reabilitarea Teatrului de vară, aflat de mai mulţi ani în paragină, urmând ca acesta să aibă o scena mobilă, precum şi patinoarul, care va fi deschis opt luni pe an.


Ansamblul Palas va dispune şi de o zonă destinată manifestărilor culturale, vor fi construite spaţii comerciale, cafenele şi restaurante la parterul unor clădiri ce însumează 400 de locuinţe. Proiectul include 3.000 de locuri în parcări subterane, două hoteluri de patru stele şi mai multe clădiri pentru birouri din clasa A. Hotelurile vor avea în total aproximativ 350 de camere, precum şi un spaţiu expoziţional. Proiectul prevede şi realizarea câtorva sute de locuri de parcare supraterane, o alee pietonală, precum şi un centru de relaxare cu piscină şi săli de fitness, o grădină publică de cinci hectare, aceasta fiind cea mai mare din estul României. Centrul rezidenţial Palas este realizat de dezvoltatorul Iulius Group în asociere cu Primăria Municipiului Iaşi, urmează a fi finalizat în 2011, iar lucrările sunt supervizate de experţi germani, pentru a nu fi afectat Palatul Culturii.


Pentru construcţia ansamblului rezidenţial Palas se vor cheltui 250 de milioane de euro. Societatea va achita anual către Consiliul Local 10% din profitul realizat din asociere. Proiectul a devenit controversat, mai ales că asocierea dintre municipalitate şi Iulius Group a fost contestată în instanţă încă din anul 2005 de o parte a mediului de afaceri local. În anul 2006, unul dintre viceprimarii de atunci Constantin Neculau, primarul Gheorghe Nichita, ambii de la PSD, şi alte şapte persoane care au făcut parte din prima comisie de negociere a contractului privind asocierea dintre Consiliul Local şi firma Iulius Group pentru realizarea ansamblului Palas au fost reclamaţi la DNA de omul de afaceri Zaharia Schrotter. Cei nouă erau cercetaţi de DNA că ar fi făcut ilegalităţi la licitaţia prin care s-a atribuit terenul din centrul oraşului, pe care se va construi complexul Palas. În cursul anului trecut, primarul a anunţat că procurorii DNA au decis să dispună neînceperea urmăririi penale în dosarul Palas. AGERPRES