nichita_microfon.jpgPrimarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Ordonanţa de Urgenţă 63/2010 este greu de pus în aplicare fără a se încălca legislaţia din domeniul muncii în vigoare şi, totodată, fără sprijinul consilierilor PDL. Edilul social democrat susţine că i-a trimis premierului Emil Boc două adrese prin intermediul căreia îi atrage atenţia asupra dificultăţii punerii în aplicare a OUG 63/2010, care prevede reducerea numărului angajaţilor din administraţiile locale şi judeţene.

Una dintre scrisorile trimise de Gheorghe Nichita îi este adresată lui Emil Boc în calitatea sa de preşedinte al PDL şi face referire la faptul că „o ordonanţă dată de guvernul în funcţie este contrazisă de oamenii din teritoriu”, care au refuzat în şedinţa CLM de la sfârşitul lunii trecute să voteze noua organigramă a municipalităţii ieşene.

Cea de-a doua adresă trimisă lui Emil Boc, de data aceasta în calitate de premier, face referire la faptul că trebuie respectată legislaţia în vigoare pentru punerea în aplicare a măsurilor impuse de Guvern prin intermediul OUG 63/2010. „Atunci când începem să punem în practică fiecare măsură (din OUG 63 – n.r.) vedem clar că sunt alte legi care ne încurcă. Mai bine zis trebuie respectate, dar ne încurcă să punem în aplicare OUG 63”, a spus primarul, în timpul conferinţei de presă.

Edilul a explicat că pentru a disponibiliza, spre exemplu, 190 de poliţişti comunitari, este nevoie ca aceştia să primească un preaviz de 30 de zile, conform legislaţiei muncii, fapt care face însă să fie depăşit termenul de 15 august impus de guvern prin OUG 63. Pe de altă parte, susţine Nichita, din cauza birocraţiei nu este uşoară nici transformarea şi înregistrarea unor servicii sau direcţii din cadrul municipalităţii în societăţi comerciale, aşa cum este cazul Direcţiei Pieţelor care va fi transformată în SC EcoPiaţa, întrucât trebuie să aştepte 20 de zile.

„Toate aceste proceduri care înseamnă respectarea altor legi mă duc la 28-29 septembrie, dacă se întâmplă ca şi în Consiliul Local să voteze şi consilierii PDL. Dacă nu, asta înseamnă că poate să dureze încă luni de zile. Trebuie să înţeleagă că aplicarea mot-a-mot a acestei ordonanţe poate să împiedice funcţionarea în perioada vară-toamnă a pieţelor şi cimitirelor. Trebuie să înţeleagă şi să corecteze din mers şi cât se poate de corect tocmai pentru punerea în aplicare a Ordonanţei 63”, a conchis primarul Gheorghe Nichita. AGERPRES