chirica_mihai1.jpgReprezentanţii municipalităţii ieşene au avut o întâlnire cu o delegaţie a Băncii Mondiale în România, condusă de Elisabetta Capannelli, director de ţară al instituţiei în România.

Primarul Mihai Chirica, a declarat că la discuţii au participat şi Cezar Niculescu, senior expert al Băncii pe probleme de mediu, Marcel Ionescu-Heroiu, senior expert pe probleme de dezvoltare urbană, Cristina Petcu, expert pe domeniul sănătăţii, şi Victor Neagu, responsabil comunicare. La întrevedere au participat şi reprezentanţi ai Asociaţiei Zona Metropolitană Iaşi.

Potrivit sursei citate, scopul întrevederii a fost evaluarea proiectelor implementate în teritoriu cu sprijinul Băncii Mondiale, precum şi evaluarea portofoliului de proiecte şi a domeniilor prioritare de interes pentru perioada următoare, pe termen mediu şi lung. Banca Mondială a sprijinit implementarea la Iaşi a unei palete largi de proiecte în domenii variate, precum sănătate, educaţie, cultură, reinserţie socială şi justiţie. În prezent, instituţia este implicată în proiectul de finanţare a viitorului Spital Regional de Urgenţe din Iaşi. De asemenea, reprezentanţii Băncii Mondiale au solicitat detalii despre portofoliul de proiecte care va fi depus pentru finanţare pe fonduri europene în actuala perioada de finanţare, stadiul documentaţiilor şi variantele de cofinanţare.

Primarul Mihai Chirica a prezentat priorităţile Municipiului Iaşi pentru perioada următoare, făcând referire la transportul public ecologic, implementarea conceptului de ‘smart city’, continuarea lucrărilor de infrastructură şi de fluidizare a traficului, proiectele de construire de locuinţe sociale şi programele de reinserţie socială, educaţie şi reabilitarea patrimoniului aferent, stimularea mediului de afaceri şi inserţia tinerilor pe piaţa muncii.

Reprezentanţii Băncii Mondiale şi-au arătat deschiderea pentru a aprofunda colaborarea cu Municipiul Iaşi pe proiecte prioritare pentru comunitate şi vor rămâne în contact cu Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi pentru detalii legate de proiectul Spitalului Regional de Urgenţe şi de priorităţile mediului de afaceri din Iaşi, aşa cum acestea vor fi identificate în cadrul grupurilor de lucru mixte pe domenii de activitate.

„Am discutat despre posibilitatea finanţări unor proiecte foarte importante pentru comunitatea ieşeană, proiecte care vizează pe lângă, modernizarea infrastructurii, educaţia, sănătatea şi prosperitatea Iaşului, în general. Banca Mondială se va implica şi în finanţarea proiectului Spitalului Regional de Urgenţe şi deja am trimis o serie de materiale către consultantul instituţiei responsabil de acest proiect. Mai mult, am propus finanţarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a şcolilor – monumente istorice care în prezent găzduiesc actul educaţional, de exemplu Liceul Pedagogic Vasile Lupu, Şcoala Gh. Mârzescu, Colegiul Tehnic Gh. Asachi sau Şcoala Oltea Doamna. De asemenea, am făcut o prezentare a draftului Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Iaşiului şi, plecând de aici, discuţiile au vizat şi strategiile naţionale privind comunităţile locale”, a declarat primarul Mihai Chirica. AGERPRES