Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a criticat modul în care Guvernul a alocat către administraţiile locale banii din Fondul de rezervă bugetară, apreciind că acest lucru s-a făcut „total discreţionar” şi că oraşul pe care îl conduce a fost dezavantajat într-un „mod evident”.

Edilul local solicită Guvernului să reanalizeze modul de alocare a fondurilor prevăzute prin HG 1.100/2020 şi „efectuarea unei împărţiri corecte” a acestora.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului interimar Nicolae Ciucă, ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, preşedintelui PNL, Ludovic Orban, şi deputatului PNL, Vetuţa Stănescu, Bobouţanu arată că municipiul Hunedoara a primit din Fondul de rezervă bugetară al Executivului suma de 350.000 de lei, de patru ori mai puţin ca municipiul Deva, deşi cele două oraşe au o populaţie relativ egală.

Totodată, primarul municipiului Hunedoara face mai multe comparaţii cu alte localităţi din judeţ, arătând, în context, că sumele pe care le-a primit sunt de trei ori mai mici decât cele alocate Petroşaniului şi chiar decât cele care au revenit unor comune cu un număr mic de locuitori.

„Petroşaniul, oraş de două ori mai mic decât Hunedoara, a primit de trei ori mai mult (900.000 lei), iar Haţeg şi Călan, două oraşe de şase ori mai mici decât Hunedoara, au primit, fiecare, de două ori mai mulţi bani la aşa-zisa rectificare (câte 600.000 de lei). Până şi comune precum Bucureşci, Buceş, Beriu, Baru, Crişcior, Orăştioara de Sus sau Ilia au primit mai mulţi bani decât Hunedoara, fiecare beneficiind de câte 400.000 de lei”, se menţionează în scrisoarea deschisă.

Edilul mai arată că fondurile alocate municipiului Hunedoara sunt identice cu cele de care a beneficiat comuna Cerbăl, care numără aproximativ 400 de locuitori, Bobouţanu precizând că administraţia publică pe care o conduce trebuie să susţină cheltuielile spitalului, cofinanţări la proiecte europene şi alte cheltuieli sociale.

„Are, oare, comuna Cerbăl de cofinanţat proiecte cu fonduri europene în valoare de zeci de milioane de euro?! Trebuie să susţină un spital COVID, două unităţi medico-sociale, o reţea stradală de sute de kilometri sau cheltuieli sociale cu sute de beneficiari? Nu cred, aşa cum nu cred nici că autorii proiectului de hotărâre au probleme cu aritmetica atât de mari încât să nu facă diferenţa între un municipiu cu 72.000 de locuitori şi o comună cu 400, pentru a stabili corect raporturile sumelor care ar trebui alocate fiecărei primării”, scrie Dan Bobouţanu.

În opinia acestuia, deciziile luate la nivel guvernamental care au vizat municipiul Hunedoara au fost „virusate” politic, el solicitând reanalizarea modului în care s-au făcut alocările de bani din Fondul de rezervă bugetară.

„Dată fiind nedreptatea evidentă căreia i-a căzut încă o dată victimă municipiul Hunedoara, vă solicit reanalizarea modului în care s-au făcut alocările de bani prin intermediul HG 1.100/2020 şi efectuarea unei împărţiri corecte. Asta dacă doriţi să demonstraţi că vreţi să dezvoltaţi întreaga Românie, nu doar micile porţiuni care vă sunt pe plac”, conchide primarul municipiului Hunedoara. AGERPRES