peste_piata.jpgPrimarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a declarat că realizarea pieţei de gros de peşte din municipiu a intrat pe „ultima sută de metri”, aceasta urmând să devină operaţională chiar din această toamnă.

„La piaţa de gros de peşte se lucrează, ar trebui cam până la sfârşitul lunii acesteia să fie gata, chiar dacă au termen până la 12 septembrie, sunt în finalizare, mai au foarte puţin, suntem pe ultima sută de metri, deja montează utilaje, sunt în partea aceasta de final. Se lucrează şi la implementarea sistemului de IT pentru că vrem un sistem performant de camere care să permită integrarea în sistemul informatic şi transformarea acestei pieţe de gros de peşte ca o bursă de peşte, adică sistemul de vânzare să fie identic ca la o bursă de peşte”, a detaliat primarul Barbu.

El spune că vrea ca această piaţă de gros de peşte să devină operaţională până la începutul lunii octombrie când se va organiza la Giurgiu Ziua Recoltei. De asemenea, el şi-ar dori ca restaurantele din Bucureşti şi din ţară să se aprovizioneze cu peşte achiziţionat prin această piaţă, cu tranzacţii prin calculator după ce vor vedea marfa prin sistemul de camere video.

„Vreau să fie trei-patru camere pe care să poţi să le orientezi spre marfă, intri într-o aplicaţie într-un sistem şi să poţi să intri în legătură cu cel care vinde. Cel care vrea să cumpere să vadă direct din biroul restaurantului respectiv ce peşte este la vânzare, iar apoi să primească informaţia scrisă privind cantitatea şi caracteristicile peştelui aflat la vânzare, dacă e pescuit natural sau e din crescătorie, să cumpere, iar negustorul să îi pună marfa la pachet cu solzi de gheaţă şi să o livreze direct cumpărătorului’, a spus edilul.

Proiectul privind realizarea pieţei de gros de peşte este finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007- 2013 şi are o valoare de aproximativ şapte milioane de lei. Obiectivele proiectului cu finanţare UE sunt creşterea competitivităţii sectorului pescăresc pe termen lung în judeţul Giurgiu, monitorizarea preţului pe piaţă pentru peşte şi derularea de tranzacţii în condiţii optime de igienă şi conservare. AGERPRES