Primarul municipiului Giurgiu acuză firma care se ocupă de curăţenia oraşului că nu a intervenit la timp în prima zi cu ninsori

barbu_nicolae3.jpgPrimarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, s-a declarat nemulţumit de modul în care firma care se ocupă de deszăpezirea oraşului a gestionat situaţia în prima zi în care au avut loc căderi masive de zăpadă. Conform edilului, aceasta acţionează cu un număr de patru tractoare cu sărăriţă şi câteva zeci de muncitori.

“Prima zi de lucru după vacanţa de Revelion a coincis în municipiul Giurgiu şi cu prima zăpadă astfel încât pentru angajaţii Primăriei Giurgiu, inclusiv directori, şefi de servicii şi birouri, ziua a început cu deszăpezirea parcării, a trotuarelor din faţa instituţiei şi a rampei de acces. Am efectuat şi o vizită în teren alături de cei doi viceprimari pentru a vedea cum s-a lucrat şi unde sunt probleme, dar concluzia nu a fost mulţumitoare. În oraş se circulă nu fără dificultate şi asta pentru că firma care se ocupă de curăţenia oraşului nu a intervenit la timp şi nu a avut suficiente utilaje deşi stratul de zăpadă a fost de doar 10-15 centimetri”, a declarat Nicolae Barbu.

El a spus că pentru remedierea situaţiei şi urgentarea activităţii directorul societăţii comerciale care se ocupă de curăţenia şi deszăpezirea oraşului a fost convocat la o şedinţă de lucru, iar în teren acţionează în prezent şi Grupul Local de Servicii de Salubritate precum şi angajaţi ai SC Administraţia Domeniului Public şi Privat.

Primarul a afirmat că a verificat şi modul în care se intervine pentru curăţarea zăpezii la şcoli, în faţa locuinţelor, a parcărilor, a străzilor dintre blocuri şi staţiile de autobuz, precizând că a constatat că “în general, oamenii au fost receptivi şi participă la curăţarea zăpezii”. “O parte dintre directorii unităţilor de învăţământ au înţeles că au obligaţia să cureţe căile de acces şi trotuarele, la fel şi unii administratori de bloc şi societăţi din municipiu sau proprietari de imobile. Există însă şi instituţii unde nu s-a deszăpezit, la fel şi societăţi comerciale şi giurgiuveni care nu îşi îndeplinesc obligaţiile cetăţeneşti. În acest sens, în zilele următoare, agenţii Poliţiei Locale vor mai informa cetăţenii cu privire la aceste obligaţii, oferindu-le materiale informative şi preventive şi anunţându-i în acelaşi timp că, la următoarea ninsoare, cei care nu vor respecta prevederile Ordonanţei numărul 21 din 30 ianuarie 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale şi prevederile HCLM numărul 6/2013 vor fi sancţionaţi contravenţional cu amenzi cuprinse între două sute şi cinci sute de lei pentru persoanele fizice şi între două mii şi cinci mii de lei pentru persoanele juridice”, a completat primarul.

El a adăugat că societatea Apa Service a lucrat în primele două zile ale anului pe străzile Cireşului şi Dunării şi pe strada 1 Decembrie 1918, acolo unde au fost semnalate înfundări ale canalizării, dar şi pe străzile Oltului şi Vişinului unde câţiva cetăţeni au avut probleme cu îngheţarea apometrelor în propriile locuinţe, din cauza neizolării corespunzatoare a aparatelor. “În sistemul de încălzire al oraşului nu au fost înregistrate avarii şi acesta funcţionează corespunzător deşi afară sunt temperaturi de până la minus 15 grade Celsius”, a mai precizat Barbu.

Pentru această iarnă, Primăria Giurgiu este pregătită cu 437 de tone de sare şi 154 de tone de nisip pentru intervenţii în municipiu în perioada căderilor de zăpadă sau la înregistrarea poleiului. AGERPRES