Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, a declarat că nu intenţionează să propună majorarea, în acest an, a salariilor angajaţilor din subordine şi a indemnizaţiilor aleşilor locali.

Edilul, care este şi liderul judeţean al PNL, a admis că este nevoie de o majorare a salariilor funcţionarilor publici, care, spune el, nu au mai suferit modificări din anul 2018, ducând inclusiv la demisii, şi a precizat că acest aspect va fi luat în calcul pentru construcţia bugetului pentru anul 2023.

„Eu am discuţii cu sindicatul de câteva luni de zile. În Primăria Bistriţa, personalului nu i-au fost majorate veniturile din 2018. Or, totuşi, din 2018 şi până în 2022 s-au întâmplat multe, a crescut costul vieţii. Până în momentul de faţă, am refuzat să merg pe ideea creşterii salariilor tocmai datorită faptului că afectăm cea mai mare parte a bugetului aflat la îndemână către dezvoltare. Vrem o cotă cât mai mare a bugetului alocată dezvoltării, şi nu funcţionării. Asta nu înseamnă că, la un anumit moment, nu… altminteri pleacă oameni. Vă pun la dispoziţie situaţia plecărilor din ultimele luni: pleacă oameni şi pleacă oamenii buni, nu cei care nu îşi găsesc de lucru în altă parte. E nevoie de atenţie. Un populism dus în extremă pe această componentă te lasă fără resursă umană, te lasă fără specialişti. Anul acesta nu se întâmplă nimic”, a afirmat Turc.

Primarul municipiului Bistriţa a arătat că nu este de acord nici cu o majorare cu până la 50% a taxelor şi impozitelor locale pe proprietate şi spune că, dacă o astfel de prevedere va fi votată în Parlament, la nivel local majorarea va fi „de o manieră nesemnificativă”.

„Rămâne la latitudinea noastră dacă vom majora sau nu vom majora. Eu ţin să reamintesc opiniei publice că, pentru bugetul acestui an, pentru a veni în întâmpinarea mediului de afaceri din Bistriţa, noi am scăzut de la 1,25 la 1 impozitarea pentru clădirile nerezidenţiale, impactul asupra bugetului este de peste 3 milioane de lei, deci noi nu am mers pe o filosofie a majorării. Pe de altă parte, nici nu pot afirma în acest moment că vom rămâne pe termen lung într-o asemenea filosofie fiscal-bugetară. Avem nevoie de investiţii, avem nevoie de bani. (…) Ceea ce vă pot spune este că nici pe departe nu vom atinge 50%. Nu mergem pe ideea unei majorări semnificative a taxelor şi impozitelor locale. Probabil că nu vom majora taxele decât de o manieră nesemnificativă – nu mă refer la rata inflaţiei. (…) Urmează o iarnă grea, ştim acest lucru, veniturile oamenilor sunt afectate de creşterea preţurilor, aşa că vom ţine cont de toate elementele”, a mai afirmat primarul Ioan Turc. AGERPRES