Primarul municipiului Bailesti a fost trimis in judecata pentru luare de mita

negret-ioan.jpgProcurorii din cadrul Serviciului Teritorial Anticoruptie Craiova au dispus trimiterea in judecata a primarului municipiului Bailesti, Ioan Negret, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.
Procurorii au dispus, de asemenea, si punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a lui Ion Berbecaru, contabil in cadrul Serviciului Public al Politiei Comunitare Bailesti, pentru comiterea infractiunilor de trafic de influenta si complicitate la infractiunea de luare de mita.

Potrivit unui comunicat de presa, din probele administrate de procurorii anticoruptie a reiesit ca, in perioada septembrie 2005-aprilie 2006, Negret Ioan, in calitate de primar al municipiului Bailesti, a pretins de la reprezentantii unei firme private, sume de bani si bunuri, din care a primit efectiv suma de 1.500 de lei, prin intermediul lui Ion Berbecaru. In schimb, primarul s-a angajat sa aprobe plata contravalorii lemnelor de foc livrate de firma respectiva scolilor aflate in subordinea primariei. Din datele procurorilor a mai rezultat ca, desi dispunea de fondurile necesare achitarii sumelor restante, primarul Ioan Negret a refuzat cu buna stiinta sa le puna la dispozitia scolilor pentru ca acestea sa achite sumele datorate firmei care livrase lemnele.

Din probele administrate a mai relevat ca, in perioada aprilie – martie 2006, Ion Berbecaru a primit pentru sine suma de 500 de lei de la reprezentantii aceleiasi firme, uzand de influenta pe care o avea asupra primarului din Bailesti, pentru a-l determina pe acestea din urma sa deblocheze partial efectuarea platilor de catre scoli catre firma care le livrase lemnele. Scolile de pe raza municipiului Bailesti erau incluse intr-un program pilot de finantare si administrare a invatamantului preuniversitar, potrivit caruia cheltuielile cu incalzirea erau acoperite din fonduri provenite de la bugetul de stat. Potrivit legii, primaria avea in atributii deschiderea si repartizarea periodica a liniilor de credit bugetare catre scoli. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj.