Primarul municipiului Baia Mare spune că nu va demola gardul din beton de lângă blocurile sociale ale romilor

chereches_catalin2.jpgPrimarul băimărean Cătălin Cherecheş a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută în apropierea gardului de beton construit lângă blocurile sociale ale romilor, că nu va demola construcţia, deşi o decizie a ICCJ dă dreptate CNCD privind amenda aplicată edilului băimărean pentru discriminare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în procesul intentat primarului municipiului Baia Mare pentru ridicarea unui gard în vecinătate unor blocuri sociale locuite de romi.
De asemenea, ICCJ a menţinut şi amenda de 6.000 de lei aplicată edilului băimărean, amendă ce a fost plătită încă din anul 2011, imediat ce a fost emisă de CNCD.

Primarul Cherecheş a susţinut însă că decizia ICCJ este menită să împace ambele părţi, iar gardul nu va fi demolat. “Noi respectăm decizia instanţei şi o înţelegem. Cred că s-a împăcat într-un fel foarte bine şi capra şi varza. În sensul că pentru mine este o mare bucurie să pot să plătesc, aşa cum am şi făcut de fapt, pentru că am plătit acea amendă de 6.000 de lei de la început, ca să rămână acest gard în picioare. Nimeni nu va demola acest gard. Avem inclusiv o decizie a instanţei cu privire la chestiunile administrative, sentinţă care certifică faptul că acest gard a fost construit legal şi cred că în acest moment un lucru este clar: suma rămâne plătită şi nu o să ne-o recuperăm, cei 6.000 de lei. Să fie sănătoşi cei de la CNCD cu cei 6.000 de lei. Să îşi cumpere fotolii luxoase pentru sediul lor şi flori pe masă. În rest, noi vom merge înainte, aşa cum considerăm noi, cu proiectul de integrare a comunităţii rome. Nu considerăm că este vreo discriminare acest gard şi le mulţumim pentru recomandarea celor de la CNCD de a demola zidul, dar nu o să o punem în aplicare”, a declarat Cătălin Cherecheş.

Unii romi locatari în blocurile sociale au spus, la finalul conferinţei de presă a edilului, că nu se simt deloc discriminaţi prin gardul construit între blocuri şi un drum intens circulat. Ei au afirmat că gardul are rolul de a proteja copii, de a-i feri de posibile accidente. “Au făcut foarte bine că l-au zidit. Mergeau foarte mulţi copii în drum, aruncau cu pietre în maşini. Cred că a gândit bine construind gardul”, a spus Maria Lăcătuş, locatar în blocurile sociale.
Primăria municipiului Baia Mare a decis în anul 2011 să construiască un gard de beton pe lângă blocurile sociale din strada Horea. Construcţia gardului a fost privită de unele organizaţii interne şi internaţionale care susţin drepturile romilor ca o acţiune de discriminare rasială. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a amendat, pe 15 noiembrie 2011, pe primarul Cătălin Cherecheş cu suma de 6.000 de lei, considerând că gardul reprezintă “o faptă dediscriminare”, propunând şi dărâmarea acestuia.AGERPRES