tusac_claudiu.jpgPrimarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, dezaprobă decizia prefectului judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, de a cere instanţei anularea mai multor taxe locale aprobate în consiliul municipal, taxe despre care edilul spune că dacă s-ar aplica ar duce la îmbunătăţirea imaginii staţiunilor din sudul litoralului.

Este vorba despre taxa de paragină, taxa verde şi taxa de promovare a turismului, care ar fi trebuit percepute agenţilor economici din Mangalia şi din Saturn, Olimp, Jupiter, Neptun, Venus şi Cap Aurora, staţiuni ce sunt arondate municipiului. Potrivit unui comunicat remis presei, duminică, de primarul Mangaliei, cele trei taxe au fost instituite, printr-o hotărâre a Consiliului Local Muncipal din decembrie 2010, la solicitarea agenţilor economici, a asociaţiilor de turism şi a patronatelor din acelaşi domeniu care ”au investit serios” în activele deţinute în zona de sud a litoralului românesc.

”Taxa de paragină se referă la toate activele în care nu s-au mai făcut investiţii de ani de zile şi care, prin aspectul lor degradat, afectează grav imaginea zonei. Prezenţa acestor imobile, aflate în stare avansată de degradare, alături de hoteluri de patru stele face ca efortul depus de agenţii economici, care au făcut investiţii majore în zonă, să fie zădărnicit. Acelaşi rol îl au şi taxa verde şi taxa de promovare a turismului”, a precizat edilul.

Conform acestuia, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a susţinut iniţiativa privind instituirea taxei de paragină, în timp ce prefectul o atacă în instanţă, iar preşedinta Asociaţiei de promovare a turismului Litoral – Delta Dunării, Corina Martin, a solicitat modificarea Legii Turismului în sensul ca taxa de promovare turistică să devină obligatorie.

”De asemenea, alte asociaţii turistice şi-au arătat sprijinul faţă de instituirea acestor taxe. Patronatul Neptun-Olimp consideră că aceasta este metoda de constrângere a celor care au contribuit, prin neimplicarea lor, la afectarea imaginii staţiunilor din sudul litoralului. (…) Asociaţia de Promovare Sudul Litoralului se arată contrariată de blocarea acestei iniţiative – taxa de paragină, taxa verde şi taxa de promovare turistică – de către prefect, deoarece aceste taxe au fost lăudate în toată presa, apreciate la MDRT şi se doreşte legiferarea lor”, a afirmat primarul Mangaliei.

Referitor la taxa de paragină, aceasta este calculată pe zi, în perioada sezonului estival, între 1 mai şi 30 septembrie. Cuantumul stabilit este de 40 de lei/zi pentru spaţii sub 100 de metri pătraţi şi 400 de lei/zi pentru spaţiile ce depăşesc suprafaţa de 100 de metri pătraţi. În urma unei inventarieri făcute, administraţia locală din Mangalia ar trebui să perceapă în septembrie taxa de paragină, de la 30 de societăţi, în cazul în care unităţile vizate nu sunt reabilitate.

La sfârşitul lunii mai, prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, a informat că, în urma primirii din partea unor societăţi comerciale din Mangalia a unor adrese ce au obiect încasarea de către primărie a taxei de paragină, le-a comunicat acestora că ”Hotărârea Consiliului Municipal Mangalia 183/2010 a fost supusă controlului jurisdicţional, efectele juridice ale acestui act administrativ fiind suspendate până la obţinerea unei sentinţe definitive şi irevocabile”, municipalitatea neavând dreptul să încaseze taxele şi impozitelelocale pe 2011 până când se va pronunţa instanţa.

Despre taxa de paragină, prefectul Claudiu Palaz a declarat că nu există o procedură legală privind colectarea ei, măsura fiind considerată abuzivă în condiţiile în care poate fi luată ”după bunul plac” al angajaţilor Primăriei Mangalia. AGERPRES