bolojan ilie.jpgMunicipiul Oradea este singurul din țară care a implementat politici europene de parcare, a declarat primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, cu ocazia prezentării Parcării supraetajate din centrul istoric al municipiului.

„Noi suntem singura administrație locală din țară care avem parcarea segmentată: avem parcări cu durată limitată pe carosabil în zona centrală pentru cei care au probleme de rezolvat, avem parcări supraterane pentru cei care lucrează și avem parcările de la sol, din fața caselor sau vecinătăți pentru riverani. În așa fel rezolvăm practic problemele”, a declarat Ilie Bolojan.

Afirmația a fost făcută în contextul prezentării unui nou obiectiv aproape finalizat al Primăriei, anume Parcarea complexă supraetajată, cu subsol, din spatele Palatului de Justiție. Este o investiție de 4,8 milioane de euro a Primăriei Oradea, ce va fi dată în folosință la 15 mai, după ultimele lucrări de amenajări peisagistice.

Dacă în primele două luni și jumătate, parcarea va fi gratuită, de la 1 august, parcarea, cu 457 de locuri, va oferi servicii pentru toți cei care lucrează în zonă prin abonamente lunare, pentru cei care au probleme de rezolvat cu 25% mai puțin, iar cei care locuiesc în imediata apropiere vor avea tarife preferențiale.

Pentru a decongestiona traficul în centrul municipiului, adeseori amplificat cu 30-40% chiar de căutarea unui loc de parcare, scopul primăriei este să mute locurile de parcare de pe carosabil în afara acestuia, gen parcări etajate. Deoarece, spunea primarul, cu cât se face acest lucru mai repede, cu atât mai repede se va putea circula mai bine în centru, se vor crea spații pietonale mai largi, locurile eliberate urmând să fie folosite ca spații pietonale. O parcare supraetajată este în proiect și în piața Independenței, tot în centrul orașului. „Vrem să ridicăm valoarea centrului istoric. Ori un centru în care este stăpână mașina nu va fi niciodată prietenos cu pietonii, cu turiștii. Asta este miza, să facem cât mai multe spații pietonale în centrul municipiului Oradea. Centrul istoric al orașului va deveni treptat un spațiu pietonal cu clădiri de patrimoniu reabilitate”, a mai precizat Ilie Bolojan.

Complexul multifuncțional cu parcaje supraetajate are o arie desfășurată de 13.132 metri pătrați, cu amprenta la sol de 2.800 mp, la care se adaugă 1.000 mp spațiu pentru birouri. Investiția totală în parcarea supraetajată este de 4,8 milioane de euro, la care se mai adaugă 2,2 milioane de euro cheltuieli financiare, fiind realizată dintr-un credit furnizor, ce va fi plătit în cinci ani.

Potrivit ing. Ștefan Roșca, clădirea are avantaje considerabile din construcție, neavând urcarea circulară, ci mult mai largă, pe lateral, fiind acoperită la exterior cu o perdea verde de plante agățătoare, care limitează zgomotul și luminile proiectate asupra clădirilor din jur, terasa fiind tot parcare, cu pergole pentru vegetație. Parkingul este monitorizat tot timpul, pentru a oferi numărul de locuri, dar și cu camere video pentru siguranță. AGERPRES