Primarul Ilie Bolojan si-a facut bilantul, la un an de la alegerile locale

bolojan_ilie_2008.jpgPrimarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat joi ca a reusit, in primul sau an de mandat, sa puna bazele relansarii economice a municipiului, prin asigurarea infrastructurii pentru atragerea de noi afaceri.

Cel mai important proiect la care s-a referit edilul sef, in conferinta de presa organizata la un an de la depunerea juramantului ca primar, alaturi de consilierii din echipa sa, este soseaua de centura, cu patru benzi, a municipiului, ca inel de dezvoltare pentru zona limitrofa si pentru fluidizarea traficului. Proiectul a fost demarat in cursul anului trecut si va fi finalizata in doi-trei ani.

“In acest prim an, s-a infiintat Parcul Industrial Eurobusiness, pe 120 de hectare, primele licitatii pentru amplasarea de unitati industriale vor avea loc in luna iulie”, a spus Bolojan. Primarul a precizat ca s-a schimbat comportamentul administratiei fata de companii prin reducerea taxelor si impozitelor, impozitul pe proprietate la persoane juridice in municipiu, cel mai mare impozit din regiune, de 1,6%, a fost redus, in prima etapa, la 1,4% si urmeaza sa fie micsorat.

De asemenea, potrivit primarului, toate achizitiile publice se posteaza pe site-uri, anul trecut a fost pentru prima data cand s-au prezentat public toate achizitiile efectuate, cu valoarea initiala a contractului si valoarea finala, data de terminare a lucrarii prin contract si data de predare efectiva. “In felul acesta se poate face o radiografie exacta a modului in care o primarie cheltuieste normal sau nu banii publici”, a spus Bolojan.

Primarul oradean spune ca a accelerat atragerea fondurilor europene pentru relansarea economica, de aceasta data prin turism, cel mai mare proiect finantat din fonduri europene fiind Cetatea Oradea si integrarea ei in turismul european, in valoare de 36,7 milioane de lei, din care 580.000 de lei, de la bugetul local. Lucrarile de reabilitare vor incepe in toamna acestui an.

Oradea a reusit, in acest rastimp, sa acceseze si o finantare importanta pentru sistemul de furnizare a energiei termice, de la Ministerul Mediului, in valoare de 60 de milioane de euro, fiind printre primele cinci orase din tara. Dupa relansarea economica, alte obiective prioritare ale primarului au fost si vor ramane “curatenie in oras, ordine la primarie”, “decizii corecte si transparenta in gestionarea banilor”. Bolojan a descris primul an de mandat ca pe “un an greu, care a trecut destul de repede, prinsi in chingi bugetare si in conditii de criza economica”.

Mai mult, trecerea Partidului National Liberal in opozitie la nivel central a insemnat, pe plan local, o atitudine, adesea, de blocare a unor proiecte importante pentru interesul oradenilor, cum este cazul terenul fostului tancodrom si scaderea finantarilor pentru municipalitate, mai ales pe infrastructura de apa si canalizare si invatamant. “Vreau sa va spun ca ne-am tinut de cuvant pana acum si am facut maxim din ceea ce se putea, chiar fizic vorbind, pentru a ne onora increderea pe care oradenii ne-au acordat-o. Poate unele lucruri le-am facut mai abrupt, altele le puteam face mai bine, dar le-am facut cu toata convingerea si credinta ca trebuie facute pentru a avea un oras sanatos”, a declarat primarul Bolojan.

Nemultumit s-a aratat primarul de faptul ca multe aspecte nu se pot schimba peste noapte, mai ales cand este vorba de contracte “mostenite”. Unele dintre asemenea contracte dezavantajoase pentru populatie au fost refacute, de exemplu cel cu firma ungara Keviep care gestioneaza groapa de gunoi a orasului, fiind anulate taxele privind depozitarea molozului. Primaria se “lupta”, de asemenea, pe mai departe pentru eradicarea cersetoriei, cu parcarile ilegale, cu traficul greu si masinile abandonate, domenii in care ani de zile nu s-a facut mai nimic. Primarul Bolojan a mentionat ca obiectivele sale vor continua si in anul urmator pe aceleasi directii principale pe care le-a anuntat si la debutul mandatului sau: transparenta si decizii corecte in actul administrativ, curatenia si spatiile verzi din oras, remedierea traficului si problema parcarilor, atragerea fondurilor europene, componenta sociala.