Municipalitatea oradeana intentioneaza unificarea administrativa a celor patru spitale, in scopul restructurarii serviciilor medicale pentru o mai buna gospodarire a banilor si servicii de calitate.
Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat ca sistemul sanitar din municipiu reprezinta o „zona delicata”, in care administratia doreste sa se implice si sa rezolve unitar problemele constatate si generatoare de nemultumiri de-a lungul anilor.

Potrivit lui, unificarea spitalelor oradene – Spitalul Municipal, Spitalul de Pneumoftiziologie, Maternitatea si Spitalul de Neuropsihiatrie – ar reduce mult din actualele cheltuieli, ar eficientiza activitatea spitalelor si ar ridica standardele serviciilor medicale si hoteliere.

„Primarul localitatii semneaza bugetele acestor spitale, prin lege. Aceasta este competenta lui. Iar eu nu pot sa fiu spectator la o problema vitala pentru oradeni”, a spus Bolojan.

Cele patru spitale vor avea un singur sef, un singur contabil, mai putine echipe de instalatori sau alte categorii de personal nemedical. In plus, comasarea unor servicii comune (hrana, spalatorie, curatenie) va ieftini costurile si va uniformiza regulile din spital.

Se va urmari utilizarea optima a veniturilor actuale, in special din contractele cu Casa de Asigurari de Sanatate, alocarea de fonduri si organizarea de proceduri pentru achizitia de medicamente pana la 20% din costul pe zi de spitalizare, servirea hranei in casolete, precum si externalizarea serviciilor de paza, spalatorie, amenajare spatii verzi.

Fiecare spital va avea un laborator de hematologie si biochimie, dar celelalte analize ale pacientilor internati in cele patru spitale se vor face la un singur laborator ultradotat. La fel se va intampla cu serviciile de radiologie.

Primarul a subliniat ca teoria subfinantarii cronice a sistemului sanitar „nu sta in picioare” si cel putin pe anumite componente finantarea spitalelor prin intermediul contractelor cu CAS este de natura sa le permita o buna functionare, tinand de stilul de conducere a spitalului, inclusiv de a reusi ca din fonduri proprii sa se faca dotari, reabilitari si imbunatatirea conditiilor.

Municipalitatea propune un grafic pentru actiunile pe termen scurt, pana la maxim noua luni. Cu actualele fonduri ale spitalelor, spune primarul, in cazul unui spital unificat, se poate face o echilibrare care sa imbunatateasca substantial conditiile in spitale din municipiu, astfel incat sa existe standarde unitare.

Economistul Dacian Foncea a prezentat o radiografie a unor aspecte economice-financiare din spitale, o analiza obiectiva a activitatii spitalelor, cu plusuri si cu minusuri. Descrierea activitatii spitalelor va fi publicata pe site-ul primariei, urmand sa se organizeze o dezbatere publica in 22 august si demararea procedurilor legale pentru infiintarea spitalului unificat.

Desi in 31 iulie consilierii locali au aprobat avizul de principiu pentru infiintarea noului spital, urmeaza ca hotararea finala privind proiectul sa fie luata in sedinta Consiliului Local din 28 august.

Primarul Bolojan estimeaza ca, in toamna, se va putea pune problema unei hotarari de guvern necesara pentru ca spitalele oradene sa aiba o singura conducere administrativa.