Primarul Ilie Bolojan atenţionează asupra fondurilor insuficiente pentru salariile profesorilor orădeni

bolojan_ilie_2008.jpgPrimarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, atrage atenţia premierului Emil Boc şi ministrului Daniel Funeriu asupra fondurilor insuficiente alocate cheltuielilor de personal didactic, susţinând că acestea sunt asigurate doar pentru cel mult trei trimestre din necesarul anual.

“Este o chestiune destul de neplăcută, apărută în urma modificărilor legislative privind salarizarea profesorilor. Oradea este în situaţia ca anul acesta să nu poată acoperi cheltuielile de personal ale profesorilor din municipiu pentru că Ministerul Educaţiei nu a alocat banii necesari” – a declarat luni, într-o conferinţă de presă, primarul Bolojan.

El a menţionat că salarizarea profesorilor se face prin legea bugetului de stat pe anul 2010, în care sunt prevăzute sumele pentru învăţământul preuniversitar, care sunt asigurate de fondul de stat şi nu pot fi finanţate de bugetele locale. Bolojan a amintit şi Hotărârea de Guvern 1.618/2009 prin care se impune alocarea cheltuielilor cu salariile pe baza unui standard de cost, în funcţie de numărul de elevi din şcoală. Dar, a subliniat primarul, acest standard de cost nu ţine seama de nivelul de salarizare al profesorilor din şcoala respectivă, în funcţie de gradele lor de pregătire. Se ridică astfel probleme de salarizare tocmai în instituţiile şcolare prestigioase, cu profesori bine pregătiţi, cu doctorate, ale căror salarii sunt mai mari şi nu sunt acoperite de sumele alocate de minister.

Potrivit primarului, pentru 2010, valoarea totală a cheltuielilor de personal solicitată de unităţile de învăţământ se ridică la aproape 175.000.000 de lei, inclusiv restanţe, din care 155.423.000 pentru cheltuielile de personal aferente anului 2010, dar suma repartizată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice pentru acest an este de doar 103.486.000 de lei. Sumele alocate pentru Oradea nu acoperă drepturile conform grilelor, dar nici alte drepturi din anii anteriori: al treisprezecelea salariu sau alte diferenţe salariale care au fost câştigate prin sentinţe judecătoreşti irevocabile. “În multe şcoli din oraş este un disconfort accentuat, directorii ne sună să ne întrebe ce este de făcut, pentru că la finalul trimestrului întâi, aşa cum au fost repartizate sumele, nu vor putea acorda salariile”, a spus Bolojan.

Alt motiv de nemulţumire evidenţiat de primar este faptul că profesorii au aflat că în unele judeţe, precum Cluj şi Arad, a fost plătit cel de-al treisprezecelea salariu, în timp ce în Bihor nu a fost achitat acest premiu anual decât în una sau două comune, care aveau excedent din anul trecut, în condiţiile în care salarizarea profesorilor este unitară, pe întreaga ţară. “Este incorect ca unii să primească acest premiu, iar alţii nu. Toţi ar trebui să constate că există o corectitudine în repartizarea fondurilor” – a susţinut Bolojan.

Primarul Oradiei a făcut sesizări celor trei ministere – Ministerul Educaţiei, cel al Finanţelor şi cel al Administraţiei şi Internelor – care au semnat nota de fundamentare a hotărârii de guvern care reglementează aceste standarde de cost în ideea că fiind o problemă generală în toate municipiile din ţară, în şcolile cu personal bine pregătit, să se ia măsurile necesare pentru a nu se ajunge de Paşti în situaţia de a nu putea plăti salariile profesorilor.

Bolojan a avansat, ca soluţii, unele măsuri de natură contabilă, prin care sumele alocate pentru ultimul trimestru să fie redistribuite în primele trei trimestre, urmând ca Ministerul Educaţiei să propună o rectificare de buget pozitivă pentru a se putea plăti şi ultimele trei luni sau să apară alte modificări legale prin care să se ţină cont şi de performanţele şcolii respective. “Cu cât sunt profesorii mai bine pregătiţi, cu atât şi drepturile lor salariale trebuie să fie mai mari. Este logic” – a apreciat primarul Bolojan, adăugând că această problemă ar trebui susţinută şi de prefecturi, pentru ca deficienţele salariale să fie corectate. AGERPRES