nichita_gheorghe_.jpgPrimarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a afirmat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că vor scădea veniturile administraţiilor locale în urma deciziei de a se reduce salariile în sectorul bugetar, pensiile sau ajutoarele sociale. Primarul Nichita, care este şi vicepreşedinte al PSD, a declarat că se încearcă o nouă polarizare între angajaţii din sistemul bugetar şi cei din privat, fapt care va afecta în cele din urmă bugetul local şi nu numai.
Măsurile de austeritate impuse de actuala guvernare începând de la 1 iunie au fost catalogate de Gheorghe Nichita ca fiind sunt antisociale. „Consider că măsurile anunţate de preşedintele Traian Băsescu şi guvernul român sunt profund antisociale şi lipsite de orice viziune economică. Nu judec doar din prisma unui politician ci prin prisma unui om ancorat foarte bine în realitate. Veniturile administraţiei publice vor scădea”.

“De exemplu, dacă eu primesc un salariu mai mic înseamnă că şi impozitul meu pe venit va fi mai mic, înseamnă o diminuare implicită de venituri. Asta îmi arată că s-a luat o decizie fără să calculăm nimic. Este o decizie prin care îi împărţim pe români în portocalii şi neportocalii, în cei care sunt bugetari sau care sunt salariaţi la privat. De aceea consider că mişcările sindicale sunt îndreptăţite”, a spus Nichita.

Primarul Iaşiului a afirmat, totodată, că actualul partid aflat la guvernare încearcă prin descentralizare să arunce responsabilitatea asupra primăriilor din teritoriu. „Dacă treaba nu merge bine în ceea ce priveşte finanţările, atunci vor spune că problema nu este a administraţiei centrale ci a celei locale”, a spus primarul Nichita. El a criticat faptul că, în timp ce administraţiile locale au fost şi sunt obligate să adopte măsuri drastice în ceea ce priveşte diminuarea cheltuielilor cu personalul, în administraţiile centrale ”se fac cheltuieli inutile, în valoare de zeci şi sute de milioane de lei”.

„La nivelul primăriei Iaşi măsurile luate la începutul anului au vizat diminuarea cheltuielilor de personal cu 23 la sută, adică de la 30 milioane de lei cât a fost anul trecut la 25 de milioane de lei până acum. În timp ce ei fac cheltuieli de 23 milioane de euro ca să îşi cumpere laptopuri, noi, administraţiile locale, facem reduceri la sânge. Dacă ar fi să mai facem o ajustare cum vor ei acum, ajungem la reduceri de cheltuieli de 50 la sută. Mi se pare anormal şi neproductiv. Asta înseamnă că ar trebui ori să dăm afară 178 de oameni din cei 710 cât avem în prezent ori să reducem salariile tuturor angajaţilor cu 25 la sută, ceea ce înseamnă că 114 dintre ei ar trebui să aibă sub 600 de lei”, a mai spus primarul social-democrat.

Potrivit acestuia, în administraţia locală salariul mediu net este de 1.000 de lei. În acelaşi timp, salariul mediu al colegilor de la Consiliul Judeţean este sub 1.000 de lei, în timp ce funcţionarii de la Instituţia Prefectului primesc în medie 2.175 de lei lunar. „Practic există un dublu standard al salarizării. Cel al salariilor celor afiliaţi la PDL şi, pe de altă parte, a celor din administraţia locală. Nu mai punem la discuţii diferenţa răspunderilor pe care le are primarul şi prefectul”, a mai spus Nichita. AGERPRES