Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat că intenţionează să protesteze pe data de 22 septembrie, când se desfăşoară evenimentul „O zi fără maşină”, nemulţumit fiind de poluarea produsă de maşinile second hand.

Primarul a spus că va străbate pe jos distanţa de aproximativ un kilometru dintre Palatul Culturii şi Piaţa Unirii, în semn de protest faţă de creşterea alarmantă a numărului mare de maşini second hand cumpărate de cetăţeni din statele europene.

Consider că este una dintre cele mai mari tragedii ecologice care s-au năpustit în ultima oară, având în vedere că de la începutul acestui an în municipiul Iaşi au pătruns zeci de mii de maşini la mâna a doua. Ponderea maşinilor second hand înmatriculate este de 80% în comparaţie cu maşinile noi. Din acest motiv, pe 22 septembrie, de ‘O zi fără maşină’, voi protesta împotriva deschiderii porţilor pentru hârburile vestice. Nu este normal ca un stat producător de autovehicule să adune tot ce e mai rău şi mai rablă din Europa să ne facă viaţa un calvar. Din acest motiv, am să merg pe jos între Piaţa Unirii şi Palat şi am să strâng semnături pentru a vedea dacă ieşenii vor să fie intoxicaţi de Euro 2, Euro 3 şi chiar non euro, care nu sunt înmatriculabile, dar circulă prin municipiul Iaşi, creându-ne mari probleme„, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pentru a fi mai elocvent, primarul Iaşiului a spus că nivelul bolilor respiratorii şi cardiovasculare a crescut enorm în ultima perioadă. „Decât să dai 5.000 de euro să aduci hârburile Europei, mai bine dai bani în avans pentru cumpărarea uneia noi. La noi în ţară sunt două companii auto care pot asigura maşini pe toate gusturile, la toate preţurile. Cu toţii uităm că starea de sănătate influenţează orice: puterea de muncă, cheltuielile pe sănătate, capacitatea de reproducere şi durata medie de viaţă”, a susţinut Chirica. AGERPRES