nichita_gheorghe_.jpgAproximativ 180.000 de persoane, opt spitale, 72 de şcoli, creşe, grădiniţe riscă să rămână fără apă caldă, afirmă primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, în scrisoarea deschisă transmisă marţi şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu speranţa că astfel se va ajunge la deblocarea conturilor Centralei Electro-Termice.

Adrese similare au fost înaintate de conducerea municipalităţii ieşene şi Ministerului Public, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a li se explica că nerespectarea contractelor va conduce fie la debranşarea acestora, fie la zeci de acţiuni în instanţă, cu consecinţe deosebit de grave. Cel mai grav însă, susţine Nichita, nefurnizarea apei calde către opt spitale din care patru sunt spitale regionale va conduce la grave disfuncţionalităţi în continuarea desfăşurării actului medical, putându-se ajunge la creşterea numărului de infecţii intra-spitaliceşti şi chiar la epidemii. Totodată, actul chirurgical poate fi afectat grav având în vedere faptul că zilnic numai în Spitalul „Sfântul Spiridon” se efectuează aproximativ 50 de intervenţii chirurgicale.

„DNA – Serviciul teritorial Iaşi a procedat prin proces verbal de aplicare a sechestrului la indisponibilizarea şi declararea ca sechestrate, în vederea confiscării, a sumelor de bani disponibile în conturile bancare deţinute de SC Centrala Electrică de Termoficare (CET) Iaşi la băncile din Iaşi. Ca urmare a acestei măsuri, activitatea societăţii va înceta în cel mai scurt timp, având în vedere imposibilitatea de a efectua orice fel de achiziţii, în mod special achiziţionarea de combustibili tehnologici. Pe cale de consecinţă, nu vor putea fi onorate obligaţiile societăţii referitoare la furnizarea energiei electrice în sistemul energetic naţional, către societăţile distribuitoare de energie electrică desemnate de ANRE, obligaţiile societăţii de furnizare a apei calde de consum pentru cei peste 200.000 de clienţi din Iaşi – persoane fizice, agenţi economici, unităţi spitaliceşti, unităţi de educaţie”, se precizează în adresa trimisă şefului DNA Iaşi, procurorul Sorin Călin.

Nichita subliniază în scrisoarea deschisă că sechestrul pus pe banii CET Iaşi pune în pericol proiectul privind „reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Iaşi în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă şi pentru creşterea eficienţei energetice în alimentarea cu căldură urbană”. În valoare de 63 milioane de euro, proiectul aflat în derulare are o finanţare din fonduri europene şi guvernamentale, iar blocarea conturilor va duce la grave repercursiuni asupra îndeplinirii condiţiilor contractuale, una dintre acestea fiind ca obiectivul finanţat să funcţioneze cel puţin cinci ani după finalizarea investiţiei.

Adresa a fost trimisă de municipalitate după ce DNA Iaşi a cerut, începând de luni, indisponibilizarea şi declararea ca sechestrate, în vederea confiscării, a sumelor de bani disponibile în conturile bancare deţinute de furnizorul de apă caldă şi căldură – CET. AGERPRES