Primarul general al Capitalei solicită Instituţiei Prefectului să se pronunţe asupra legalităţii bugetului votat de CGMB

oprescu_sorin_.jpgPrimăria Capitalei solicită Instituţiei Prefectului să se pronunţe asupra legalităţii şi corectitudinii “amendamentelor şi bugetului maltratat şi aprobat de consilierii generali”. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti, remis miercuri, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, îşi rezervă dreptul prevăzut de lege de a ataca în contencios administrativ “aceste decizii aberante, ilegale, iresponsabile şi contrare interesului general al comunităţii bucureştenilor”.

Conform sursei citate, proiectul de buget propus de Executiv a avut ca obiective principale asigurarea funcţionării oraşului şi dezvoltarea lui prin continuarea investiţiilor deja începute, în domenii precum asigurarea utilităţilor, infrastructurii stradale, reabilitării şcolilor, grădiniţelor, creşelor, spitalelor, parcurilor, bazelor sportive, centrului istoric etc.

PMB precizează că, prin votarea amendamentelor de către o parte dintre consilierii Consiliului General, s-au redus sumele alocate lucrărilor Stadionului Naţional “Lia Manoliu” – de la 382.857.000 lei la 147.857.000 lei – ceea ce pune în pericol finalizarea acestora şi respectarea angajamentului luat de România de a organiza finala Europa League, în mai 2012. Au fost reduse de zece ori sumele alocate pentru finalizarea lucrărilor în Centrul Istoric – de la 22.060.000 la 2.060.000. De asemenea, au fost reduse la jumătate sumele necesare iluminatului public pe întreg teritoriul Bucureştiului, s-au redus cu circa 70% sumele alocate programului destinat rezolvării problemei câinilor vagabonzi şi s-au anulat sau s-au redus drastic sumele prevăzute proiectelor de infrastructură de mare necesitate pentru oraş, între exemple fiind Nodul Virtuţii/Străpungerea Ciurel – A1, Pasajul suprateran Pipera, Pasajul suprateran Mihai Bravu-Calea Văcăreşti etc.

PMB susţine că, “ignorând aspectul legal, în mod iraţional şi fără discernământ, consilierii au depus şi votat amendamente contrare bunului mers al lucrurilor şi împotriva interesului general al cetăţenilor, fără a consulta primarul general, specialiştii, dar mai ales cetăţenii”. În opinia PMB, “aşa-zişii” aleşi şi reprezentanţi ai bucureştenilor au introdus prin amendamentele lor “sume nejustificate şi ilegale”, mărind subvenţiile la cele două Regii, RATB şi RADET, fără a se avea în vedere fundamentarea acestor suplimentări.


“Practic, în această situaţie, banii care sunt alocaţi din bugetul local nu sprijină în mod real şi direct populaţia, ci alimentează în continuare aceste adevărate ‘găuri negre’. Mai mult decât atât,
municipalitatea este nevoită să plătească preţul de cost care este stabilit prin Elcen, instituţie sub conducerea Guvernului”, se afirmă în comunicatul Primăriei Capitalei. PMB menţionează că o parte din majorarea subvenţiilor este de fapt preluarea datoriei pe care Guvernul o are atât faţă de municipalitate cât şi faţă de populaţie.


“Acest lucru nu se întâmplă numai la Bucureşti, ci la nivelul întregii ţări, a tuturor autorităţilor locale. Guvernul transferă obligaţiile sale către autorităţile locale, pentru că nu poate să-şi rezolve obligaţiile pe care şi le-a asumat”, se mai afirmă în acelaşi comunicat. PMB consideră că s-au introdus, nejustificat, sume importante pentru proiecte nerealizabile în anul 2011, din cauza stadiului documentaţiei şi a aprobărilor necesare pentru demararea lor sau condiţiilor de ilegalitate existente în momentul actual, cum ar fi realizarea reţelelor edilitare şi drumuri, în ansamblul rezidenţial ANL Henri Coandă, a pasajului denivelat Bulevardul Ghencea-Domneşti sau efectuarea străpungerii B-dul Braşov – şos. Alexandriei.


Aceeaşi sursă precizează că, la întocmirea bugetului, s-a avut în vedere crearea unui echilibru judicios şi raţional între o estimare corectă a unor venituri posibile şi a unor cheltuieli cert realizabile, pe parcursul anului 2011, asemeni construcţiei bugetului de stat. Un criteriu esenţial în conceperea bugetului a fost respectarea prevederii exprese a Legii Bugetului pe 2011, în sensul că banii sunt alocaţi obligatoriu lucrărilor de investiţii în curs de realizare până la finalizarea lor şi îndeosebi lucrărilor cu caracter multianual, mai precizează comunicatul PMB.

Consilierii PDL şi o parte din cei ai PSD au votat luni, 28 februarie, în cadrul şedinţei CGMB bugetul Capitalei cu amendamentele pe care le-au propus consilierii PDL. Amendamentele vizau alocarea sumei de 500 milioane de lei pentru subvenţionarea serviciilor furnizării de energie termică şi transportul în comun. Banii au fost alocaţi de la alte cheltuieli care, în opinia consilierilor PDL, nu sunt necesare pentru dezvoltarea oraşului.AGERPRES