Primarul social-democrat al municipiului Focsani, Decebal Bacinschi, nu este foarte optimist in ceea ce priveste programul guvernamental de reabilitare a fatadelor blocurilor. Bacinschi a declarat ca proprietarul unui apartament trebuie sa plateasca din buzunar pentru reabilitare aproximativ 6.000 de lei (33% din valoarea totala a lucrarilor) pret care face ca acest proiect sa moara in fasa.
„Cred ca Executivul ar trebui sa se gandeasca la o forma de creditare pentru proprietari, altfel acest proiect nu va functiona. Daca un singur cetatean dintr-un bloc nu poate plati cei 6.000 de lei, atunci tot blocul nu poate fi reabilitat din punct de vedere termic”, sustine primarul.

Pana in prezent, proprietarii din 259 de blocuri au solicitat reabilitarea termica a locuintelor, pentru 17 scari efectuandu-se proiectele tehnice si studiile de fezabilitate cu bani de la Guvern.

Primarul mai sustine ca reabilitarea termica a blocurilor, cu polistiren de opt centimetri si tamplarie PVC, ar duce la scaderea consumului termic cu 35%-40%. „In aceasta iarna am facut niste teste cu infrarosu si am constatat pierderi foarte mari prin tamplarie si chiar prin pereti”, a spus primarul Bacinschi.

Reabilitarea termica a fatadelor se face in baza OG 29/2000, care prevede ca Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) sa finanteze aceste lucrari in procent de 33%, Consiliile Locale sa contribuie cu 33%, iar proprietarii de locuinte tot cu 33%.

De asemenea, ordonanta privind reabilitarea termica a fatadelor mai prevede ca toate cheltuielile privind documentatia necesara procesului de reabilitare (studiu termic, studiu de fezabilitate, proiecte tehnice etc) sa fie finantate de catre MDLPL.