Primarul Florea anunţă o strategie de dezvoltare a municipiului Târgu Mureș pentru următorii 150 de ani

florea_dorin_mare.jpgPrimarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat, joi, că municipalitatea a elaborat un plan de dezvoltare pentru următorii 150 de ani, bazat pe trei piloni de bază – mediu universitar, infrastructură rutieră şi infrastructură a serviciilor publice – astfel încât acest oraş să devină al cincilea ca mărime din România.

‘Şi atunci am definit strategia foarte simplu, spunând vocaţia Târgu Mureşului pentru următorii 150 de ani. Atunci acest lucru trebuie să fie un parcurs îndelungat ca să ştiu că oraşul are un viitor. Viitorul Târgu Mureşului depinde de responsabilitatea cu care îţi faci proiectele acum, pentru a avea oraşul în siguranţă mâine. Nu sunt fraze mari, pompoase’, a spus Florea.

Acesta a spus că primul pilon este mediul universitar, asigurarea consorţiului universitar, a centrului de cercetare pe linie medicală, existenţa unui spital regional de urgenţă, fapt ce aduce Târgu Mureş în elita oraşelor.

‘Nu am renunţat nicio clipă şi sunt prevăzuţi bani pentru toate studiile care vor veni pe linia asta. Nu am abandonat super-computerul, nu am abandonat Oraş Digital, nu am abandonat parcarea spitalului şi tot ce înseamnă condiţii pentru a avea un spital cu caracter regional cât mai repede. A doua categorie de proiecte mari vizează infrastructura rutieră şi feroviară, pentru scoaterea Mureşului din izolare şi ancorarea la noile culoare rutiere şi feroviare europene’, a spus edilul.
Acesta s-a referit la construirea centurilor oraşului, legăturile cu aeroporturile învecinate, asigurarea căilor rapide spre culoarele europene, dar şi legarea Târgu Mureşului de un culoar feroviar de primă linie. ‘Este strategia Reghin-Ungheni-Războieni, este o linie neelectrificată, în care Reghinul preia Bistriţa Năsăud şi Harghita, iar Ungheni le va prelua pentru a face legătura spre culoarele europene. Culoarul de viteză feroviar este transportul Europei de astăzi şi de mâine’, a susţinut acesta.
Dorin Florea a precizat că al treilea capitol vizează strategia de infrastructură a serviciilor publice, pregătirea şi demararea oraşului mare, astfel încât ‘Târgu Mureşul trebuie să devină al 5-lea oraş al României’.

‘Pentru asta trebuie să iei comunele învecinate şi să faci cu ele un program corect, onest, nu subiectiv şi nu emoţional. Pentru acest lucru este vorba despre planul şi cofinanţarea studiului de fezabilitate privind circulaţia în zona periurbană. Este important ieşitul şi intratul în oraş, fluxul cotidian al populaţiei active. Apa potabilă de la barajul de la Răstoliţa, nu renunţ la idee pentru că eu consider că este sursa viitorului apei la Târgu Mureş, incluzând Bistriţa Năsăud şi Cluj, o parte din cele două judeţe. De asemenea, infrastructura de colectare a deşeurilor şi a materialelor refolosibile. Urmează strategia privind zona de sport, agrement şi turism, cuprinde viziunea asupra unui centru regional sportiv, dacă se poate cel mai mare din Transilvania’, a susţinut Dorin Florea.
Edilul a precizat că în Raportul pe care îl va prezenta va cuprinde, pe lângă proiectele mari de dezvoltare, şi îngrijorările legate de faptul că România se află într-un blocaj administrativ uriaş.
‘Niciodată nu am fost mai îngrijorat ca acum deoarece întreaga administraţie a unei ţări este în situaţia de a fi blocată în absorbţia fondurilor europene. S-au pierdut doi ani – ca să nu zic trei – în care puteau să se identifice proiectele mari, strategice pe care vor veni banii. Proiectele locale s-au terminat, proiectele comunităţilor – că au fost de aderare sau post aderare – s-au terminat, acum vin bani pentru proiecte cu caracter regional. Pentru asta trebuie să ai o gândire în acest sens, adică ce proiect să fac eu la Târgu Mureş, care să fie interesant şi pentru Bistriţa şi pentru Harghita, Alba’, a precizat Dorin Florea. AGERPRES