Primarul Emil Boc este dispus să participe la finanţarea autostrăzii Transilvania şi din bugetul local

boc_emil2.jpgPrimarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, este dispus să aloce din bugetul local sume pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania. El a declarat, vineri, după o reuniune pe tema proiectului de infrastructură Autostrada Transilvania cu reprezentanţii autorităţilor din Regiunea de Nord-Vest şi cu ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova, că finanţarea autostrăzii trebuie să continue.

“Am prezentat un punct de vedere prin care am solicitat următoarele lucruri – unu: Autostrada Transilvania să fie considerată în continuare prioritate naţională, cel puţin atât cât a fost în perioada cât am guvernat şi să nu fie transformată într-o cenuşăreasă a proiectelor de infrastructură din România; doi: să găsim o soluţie mixtă de finanţare buget naţional, fonduri europene şi parteneriat public-privat sau concesiune pentru continuarea autostrăzii; trei: prioritare să fie aceste tronsoane de autostradă şi să nu se deschidă ale noi tronsoane de autostradă, cum ar fi Târgu Mureş – Iaşi”.

“Există şi soluţia fondurilor transfrontaliere, care în ultimă instanţă sunt tot fonduri europene, pentru a finanţa această autostradă. Domnul ministru a spus că e aproape imposibil, dar există ceva şi posibil şi am cerut ca din toate resursele pe care le are să aloce o parte şi pe Autostrada Transilvania, din fonduri europene. Iar eu ca primar de municipiu am rămas deschis de a participa la o cofinanţare în cadrul proiectelor, dacă există finanţare naţională, fie din fonduri europene, fie bugetară, inclusiv din punct de vedere local să susţinem finanţarea în continuare a Autostrăzii Transilvania, în limitele şi resursele pe care le avem”, a menţionat Emil Boc. El şi-a mai exprimat speranţa ca acest proiect să “nu fie pus la sertar” şi “să nu fie închis cu cheia”.

Dan Şova şi Emil Boc au participat, vineri, la o reuniune de lucru pe tema proiectului de infrastructură Autostrada Transilvania, care a avut loc la Prefectura Cluj, alături de reprezentanţii autorităţilor din Regiunea de Nord-Vest. Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova, spune că soluţia pentru continuarea Autostrăzii Transilvania este concesiunea. El a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în această variantă statul nu poate participa cu mai mult de 49% din finanţare, procent în care pot intra şi fonduri de la administraţiile locale şi judeţene pe unde trece autostrada.

La întâlnirea de la Cluj au fost prezenţi prefecţii, preşedinţii de consilii judeţene, primari şi parlamentari din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Sibiu şi Alba. AGERPRES