florea_dorin_2008.jpgPrimarul municipiului Târgu Mureş, dr. Dorin Florea, şi-a exprimat, miercuri, nemulţumirea pentru faptul că romii din cartierul Valea Rece nu păstrează curăţenia în jurul locuinţelor.

”Noi ne-am ţinut de cuvânt faţă de ei, atât în ceea ce înseamnă să le faci case, să le bagi apă, să le faci drum, canalizare, şcoală, grădiniţă, spălătorie, tot ce doriţi. Or ei cară o serie de mizerii de prin oraş şi o aruncă în jur, cu toate că au containere şi nu plătesc niciun leu pentru ridicarea gunoiului, iar pentru apă plătesc jumătate din preţ. Şi atunci i-am rugat de fiecare dată să-şi facă curăţenie, dar nu fac acest lucru. O să fac pentru ultima dată, împreună cu ei. Dacă nu, toată lumea din Valea Rece pleacă. O să-i păzesc zilnic cu un cerc de jandarmi pentru că nu se poate aşa ceva. Nu se poate la nesfârşit să ignori sau să-ţi baţi joc de o populaţie întreagă”, a afirmat primarul.

Dorin Florea a spus că ceea ce fac romii din Valea Rece este ”bătaie de joc la adresa întregii populaţii a Târgu Mureşului, care a fost corectă”. ”Sunt sute de oameni care sunt întreţinuţi prin bunăvoinţa noastră şi nu le-am cerut decât să nu-şi arunce mizeria pe câmpul de acolo”, a accentuat primarul din Târgu Mureş. Acesta a promis că va discuta cu directorul Penitenciarului să ajute municipalitatea să adune tonele de gunoaie împrăştiate de un deal întreg de romii din Valea Rece şi a cerut organizaţiilor neguvernamentale să nu mai încurajeze ”mizeria, murdăria şi necivilizaţia”.


”Mizeria, murdăria şi necivilizarea nu trebuie încurajată în niciun fel, indiferent de etnie sau categorie socială. Dacă aşa fac, nu au decât să meargă în altă parte, la cine-i tolerează. Cine nu păstrează curăţenia nu are decât să plece acolo unde cineva tolerează astfel de lucruri. Asta nu-i discriminare. Aviz derbedeilor de serviciu care încurajează astfel de practici”, a spus Dorin Florea.

Acesta a precizat că s-a constatat că în Valea Rece cantitatea de gunoi produsă de o persoană este de 1,5 ori mai mare decât la un târgmureşean de rând şi că acest lucru nu este normal. Întrebat despre numărul locuitorilor din cartierul Valea Rece, primarul din Târgu Mureş a precizat că acesta este oscilant, în funcţie de activităţi: ”Cam 1.200 de persoane locuiesc acolo. Dacă-i cauţi să-i duci la muncă sunt vreo 300, iar dacă vrei să le dai ceva, sunt cam 1.200”. Dorin Florea a precizat că, dacă romii din Valea Rece doresc o relaţie corectă şi bazată pe principii sănătoase cu municipalitatea, vor trebui să nu mai facă mizerie şi să respecte hotărârile de consiliu, inclusiv cea de a nu mai scormoni în containerele de gunoi din oraş. AGERPRES