florea dorin.jpgPrimarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat vineri că doreşte de urgenţă organizarea unei dezbateri naţionale pe marginea terenurilor şi imobilelor aflate în paragină, afirmând că guvernele care s-au succedat şi Parlamentul au ignorat problema.

„Sunt revoltat pentru că de cel puţin opt ani, în toate forurile administraţiilor locale, s-a ridicat problema terenurilor şi clădirilor aflate în paragină. De ani de zile guvernele şi Parlamentul tergiversează o situaţie reală a României, care a devenit îngrijorătoare. Administraţiile locale, aflate de multe ori la cheremul experienţelor legislative, sunt blocate şi puse în incapacitatea de a lua măsuri aferente într-o activitate care se doreşte de vârf. Fie că se numesc şcoli, spitale, muzee, există o serie de clădiri care la ora actuală sunt improprii activităţilor, neputând fi puse la punct nici de adevăraţii proprietari, dar nici de administraţiile locale. De aceea, cred că se impune o analiză serioasă a acestei situaţii, să se recunoască greşelile uriaşe care s-au făcut prin retrocedările neinspirate. De aceea, cer o dezbatere serioasă, politică şi parlamentară, pe această chestiune”, a susţinut primarul din Târgu Mureş.

Dorin Florea a subliniat că se asistă la modul în care se rostogoleşte această „nevolnicie” an de an şi că situaţia este des întâlnită în Transilvania, unde retrocedările au ajuns la „cote halucinante”. „Alt tip de imobile constituie clădiri în paragină aflate în custodia sau în proprietatea unor ministere, regii, companii naţionale, care nu le folosesc, fiind o piatră de moară şi pentru ele, dar blocând în acelaşi timp proiecte mari de dezvoltare ale oraşelor. Mă refer la Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Ministerul Tineretului şi Sportului şi altele, la regii, la companiile de gaz metan. În România nu se poartă o discuţie reală pe această temă. De aceea, se impune, de urgenţă, o abordare legislativă coerentă şi curajoasă, pentru că altfel degeaba i se oferă României o serie de finanţări internaţionale, de dezvoltare, deoarece noi singuri ne blocăm în toate aceste abordări”, a afirmat Dorin Florea.

El consideră că există în Planul Urbanistic General proiecte blocate „în mod nepermis”, întrucât instituţiile profesionale s-au transformat în „oficii de partid, în anticamera unor ministere” şi nu conştientizează ce înseamnă societatea unei Românii reale. „Pentru exemplificare, ofer şcoală şi training despre situaţii care se întâlnesc aproape în orice localitate, în timp ce deciziile se lasă nepermis de mult aşteptate”, a susţinut primarul Târgu Mureş.

În urmă cu o zi, Dorin Florea a afirmat că se impune elaborarea unui nou Plan Urbanistic General care să fie în concordanţă inclusiv cu zona periurbană şi că în baza acestuia va propune Consiliului Local un proiect pentru exproprierea imobilelor şi terenurilor lăsate în paragină de proprietari, care se află în perimetre cuprinse în planurile de dezvoltare. AGERPRES