Primarul din Târgu Mureş, directorul economic, juristul, secretarul şi 20 de consilieri locali sunt urmăriţi penal de DNA

florea_dorin1.jpgProcurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus joi efectuarea urmăririi faţă de primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, şi de directorul economic al Primăriei, Kiss Imola, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, şi faţă de secretarul municipalităţii, Maria Cioban, juristul instituţiei, Măceşanu Virgil, precum şi faţă de 20 de consilieri locali, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, la data de 18 iulie 2013, suspectul Dorin Florea, în calitate de primar al municipiului Târgu Mureş şi ordonator principal de credite, şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu. Şi aceasta prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu Mureş, întrucât aceasta avea obligaţii de plată neonorate privind impozitele şi taxele către stat, precum şi contribuţiile către asigurările sociale de stat.

“Concret, suspectul a iniţiat, în condiţii ilegale, un proiect de hotărâre de consiliu local, care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la data de 25 iulie 2013, a hotărârii a Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 4.000.000 lei pentru sezonul competiţional 2013-2014, în vederea continuării asocierii dintre municipiul Târgu Mureş şi Fotbal Club Municipal Târgu Mureş. La acea şedinţă a participat, pe lângă cei 20 de suspecţi – consilieri locali, şi secretarul Primăriei Municipiului, suspecta Cioban Maria, care a contrasemnat documentul respectiv”, se arată în document.

Din comunicat reiese că ulterior, suspectul Dorin Florea a încheiat şi semnat în condiţii ilegale, ca reprezentant al municipiului Târgu Mureş, alături de suspecta Kiss Imola, în calitate de directorul economic, un contract de asociere cu Asociaţia Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu Mureş, contract vizat de suspectul Măceşanu Virgil în calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociaţii sportive, de la bugetul local, suma de bani respectivă. “Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local al municipiului Târgu Mureş cu suma de 4.000.000 lei, plătită asociaţiei sportive în perioada 21.08.2013 – 31.05.2014, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Târgu Mureş. Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de o altă persoană. În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea SRI”, se mai arată în comunicatul DNA.
Pe lista celor urmăriţi penal se regăsesc foşti şi actuali consilieri locali printre care Benedek Istvan, Gombos Geza Csaba, Peti Andras (actualmente viceprimar), Jozsa Tibor, Karakcsony Erdei Etel, Bakos Levente Attila, Torzsok Sandor Laszlo, Kikeli Pal, Soos Zoltan, Haller Bela, Roman Ioana Dana, Matei Dumitru, Puiac Ion Claudiu, Fărcaş Ioan, Gujan Herman, Cosmin Lucian, Someşan Cristina Ligia, Sabău Pop, Aurelian Olimpiu, Loghin Lucian Mircea şi Urcan Gheorghe.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat joi, al ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie că a fost chemat pentru a da clarificări în calitate de suspect, în dosarul finanţării cluburilor sportive, însă a dat asigurări “tot ce s-a făcut în Consiliul local este cât se poate de corect, transparent şi legal”. “Am fost chemat la DNA pentru o clarificare în calitate de suspect, am înţeles, faţă de o hotărâre de consiliu local în ceea ce înseamnă sprijinirea sportului şi, în mod particular, relaţia pe care o are Primăria cu clubul de fotbal (ASA Târgu Mureş – n.r.). Nu am ce să vă declar decât să cred că într-adevăr sunt mult mai în cunoştinţă de cauză acum şi bineînţeles când vor fi audiaţi şi consilierii locali, în totalitate, cât şi tot aparatul tehnic şi juridic al Primăriei. Sper ca lucrurile să se rezolve”, a spus primarul. Florea a precizat că dosarul are la bază o reclamaţie făcută de fostul viceprimar, Ionela Ciotlăuş, şi a ţinut să transmită locuitorilor oraşului că trebuie să aibă încredere în administraţia publică locală.

“Viceprimăriţa cu asta s-a ocupat, a ridicat această problemă. Faptul că o ridică nu-i nicio problemă, calitatea omului care o ridică asta înseamnă altceva. Eu vreau un singur lucru să transmit târgumureşenilor, să aibă încredere în tot ce a făcut şi va face Primăria în Târgu Mureş, pentru că mai presus de orice a fost respectul faţă de ei şi de banul public. La noi nu cred că se întâmplă lucruri pe care le vedeţi prin alte locuri prin ţară”, a afirmat edilul.

Florea a precizat că DNA a vrut să clarifice cum s-a făcut asocierea în cazul echipei ASA Târgu Mureş şi cum s-au alocat anumite sume din bugetul local. “Toate sunt în regulă. Doar că modul în care s-a prezentat a stârnit acest interes şi atunci este normal să fie clarificat. Regret că s-a ajuns aici. Asta e. O să ştie lumea de fapt cine sunt cei care au reclamat. Nu ştiu exact la ce sume se referă, nu-i treaba mea. E vorba de un contract care e în vigoare, care este cât se poate de corect, votat în totalitate în CL şi bineînţeles că cineva – din moment ce s-a spus că am băgat banii cu sacoşele în portbagajul preşedintelui (fostul preşedinte Traian Băsescu – n.r.) – sunt şi din ăştia prin Târgu Mureş, care declară multe. Asta e. Nu am ce să fac. Eşti chemat, te duci”, a susţinut primarul. AGERPRES