oprea_vlad_.jpgUna dintre localitatile cele mai afectate de legile proprietatii este Sinaia, unde s-au primit aproape 600 de notificari pentru retrocedarea unor imobile, la o populatie de aproximativ 12.500 de locuitori.

”Legea adoptata, saptamana trecuta, in Parlament nu rezolva problemele sociale generate de legile proprietatii, deoarece multi chiriasi au fost evacuati sau sunt in curs de evacuare, in urma unor procese castigate in instanta de proprietari”, a declarat primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea.

In opinia acestuia, nu este normal insa nici sa nu fie respectat dreptul de proprietate al fiecarui cetatean. ”Statul ar fi oferit o rezolvare reala a acestei probleme daca s-ar fi implicat in construirea de locuinte pentru cei evacuati deja din casele nationalizate”, a subliniat Vlad Oprea.

La Sinaia se afla deja in constructie cinci blocuri, cu 150 de apartamente, care vor fi puse la dispozitia familiilor evacuate din casele nationalizate, dar acestea vor fi gata abia anul viitor. Din cele 597 de notificari depuse la Primaria Sinaia, 50 au fost directionate spre alte institutii, iar 68 au fost respinse.

Alte 80 de notificari au fost solutionate prin restituire in natura si noua prin compensare cu alte bunuri. De asemenea, 21 de notificari au fost solutionate prin propunerea de acordare a masurilor reparatorii si cinci prin restituire partiala in natura si compensare cu alte bunuri. In prezent, la Sinaia mai sunt 120 de familii a caror situatie nu a fost inca rezolvata.

Si in municipiul Ploiesti sunt depuse aproximativ 180 de dosare pentru obtinerea de locuinte pentru familii care au fost evacuate sau in curs de evacuare din casele nationalizate. Primarul Andrei Volosevici sustine ca, daca legea aprobata de Parlament rezolva problema chiriasilor din casele nationalizate, locuintele care vor fi achizitionate vor fi acordate ca locuinte sociale persoanelor aflate pe lista de prioritati, fiind depuse pana in prezent peste 240 de dosare. Potrivit edilului, s-a gasit solutia cumpararii de pe piata libera a 60 de apartamente cu doua camere si a 80 de garsoniere pentru rezolvarea partiala a acestei probleme, proiectul avand deja asigurata finantarea cu o suma de doua milioane lei din bugetul local.