Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, le recomandă conaţionalilor săi maghiari să solicite ”fără teamă” dublă cetăţenie, îndemnându-i pe intelectualii şi politicienii din rândul acestei comunităţi să fie primii care să facă acest pas pentru a da un exemplu.

”Fac un apel la intelectualii şi politicienii maghiari de a spune foarte clar că cetăţenia maghiară este un lucru pozitiv şi trebuie să fim noi primii care cerem această cetăţenie. Trebuie să le spunem foarte clar oamenilor că nu au de ce se teme în a cere şi primi cetăţenia maghiară”, a declarat, joi, primarul Antal Arpad, la o zi după ce Guvernul Ungariei a decis să acorde dublă cetăţenie maghiarilor din ţările învecinate.

Săptămâna trecută primarul Antal Arpad, care este şi preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, a declarat că atât el, cât şi bunica sa în vârstă de 88 de ani vor solicita cetăţenie maghiară. Potrivit acestuia, dincolo de o semnificaţie simbolică, dubla cetăţenie prezintă şi o serie de avantaje ”pragmatice”, respectiv posibilitatea de a lucra şi călători în ţări care au impus restricţii cetăţenilor români.

”Eu cred că este un gest important şi un gest normal din partea Guvernului maghiar de a acorda dubla cetăţenie (…) pentru că în fond şi la urma urmei este o decizie politică prin care un guvern demonstrează faptul că o naţiune nu trăieşte doar într-o ţară, ci şi în afara unei ţări. Aceste decizii au fost luate şi de Guvernul român, ştim foarte bine, s-a acordat această cetăţenie pentru românii din Republica Moldova. Practic sistemul va fi identic, iar ceea ce face acum Guvernul maghiar a făcut deja Guvernul român”, a declarat Antal Arpad. AGERPRES