antal_arpad_.jpgPrimarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ca, daca ar fi dupa el, ar desfiinta consiliile judetene.

Antal Arpad a declarat ca, in opinia sa, Consiliul Judetean este „o institutie in plus”, care „nu are atributii concrete pentru a rezolva problemele oamenilor”.

Intrebat ce parere crede ca ar avea despre acest lucru presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, care ii este bun prieten, Antal Arpad a declarat ca „nu este nici un secret”, a spus acest lucru de multe ori si in Parlament, pe vremea cand cei doi erau deputati din partea UDMR.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos care a condus aceasta institutie timp de opt ani, este insa de alta parere. In opinia sa, consiliile judetene isi justifica existenta prin faptul ca coordoneaza dezvoltarea teritoriului in ansamblu, identifica tendintele de dezvoltare economica si sprijina zonele mai defavorizate, dar, totodata, reprezinta un for intermediar intre guvern si administratia locala.

„Daca primarul s-a referit la schimbarea atributiilor acestor consilii, in sensul sporirii acestora ca urmare a descentralizarii, atunci sunt de acord cu el. Dar, in caz contrar, sustin ca aceasta structura corespunde cerintelor nationale si locale actuale si are rolul de a coordona consiliile locale din pozitia de partener si nu de a dirija ca pe vremea comunismului. Fara consilii judetene nu ar exista parghiile pentru punerea in aplicare a unor strategii de dezvoltare in ansamblu, la o scara mai mare”, a declarat Demeter Janos.