Primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, crede ca descentralizarea va da peste cap administratiile locale, deoarece Guvernul nu a clarificat alocarile bugetare ale institutiilor care vor fi transferate primariilor sau consiliilor judetene.

Iuliu Ilyes a declarat ca descentralizarea este o necesitate, insa se face rapid, iar asupra unor mecanisme raman semne de intrebare. Potrivit acestuia, invatamantul va fi transferat complet la nivel judetean, insa nu se stie cum se vor aloca fonduri, cine va angaja si concedia profesorii, cine se va ocupa de transferul acestora si alte probleme organizatorice.

Ilyes sustine ca nu se stie inca exact nici sub ce forma se va infiinta Politia Locala, care ar trebui sa aiba competente in siguranta traficului si ordine publica. De asemenea, autoritatilor judetene li se vor transfera spitalele, bazele sportive, directiile sanitare si directiile agricole, insa nu se precizeaza din ce fonduri se vor intretine sau moderniza acestea, in conditiile unei crize economice.

Ilyes spune ca raman sub semnul intrebarii si functiile noilor directori coordonatori din aceste institutii, aceasta lege nefiind valabila la institutiile subordonate administratiilor locale. „Descentralizarea, in aceasta perioada de criza, va da peste cap administratiile locale. Ea trebuie facuta, insa ritmul si impredictibilitatea ne dau mari frisoane. Anul viitor vom avea in responsabilitate foarte multe probleme, dar nu vom avea resurse financiare. Va aduce mai multe conflicte in administratia locala”, a afirmat primarul municipiului Satu Mare.