lata-vasile.jpgProcurorii Parchetului National Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Vasile Lata (foto), primarul municipiului Sacele, in stare de arest preventiv, sub aspectul savarsirii de luare de mita.
Alaturi de Lata a mai fost trimis in judecata in stare de libertate si Baciu Liviu Gheorghe, administrator al firmei „Cibin” SRL din Brasov acuzat de savarsirea infractiunilor de complicitate la luarea de mita. Reamintim ca, pe 29 iunie, inculpatul Vasile Lata a fost surprins in flagrant in timp ce primea de la persoana-denuntator suma de 60.000 de euro in scopul retragerii unei actiuni civile initiate de Primaria Sacele, ce avea ca obiect anularea unor contracte de vanzare-cumparare a unor terenuri. In schimbul acestei sume, inculpatul a dat dispozitie angajatilor Primariei Sacele sa redacteze 2 inscrisuri inmanate denuntatorului, respectiv o cerere prin care Primaria municipiului Sacele solicita Judecatoriei Brasov repunerea pe rol a unei cauze civile in vederea depunerii unei renuntari la judecata si o adresa prin intermediul careia unitatea de administratie publica locala reprezentata de inculpat se angaja sa nu promoveze nici o actiune in justitie cu privire la rectificarea inscrierii in Cartea Funciara referitoare la obiectul cauzei civile amintite.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii PNA, Vasile Lata a pretins in mod constant suma de peste 150.000 de euro de la persoana denuntator. Aceasta a refuzat sa ofere mita, sesizand organele penale la inceputul anului 2005. Consecinta acestui refuz a fost initierea actiunii civile de catre Vasile Lata in calitate de primar pentru anularea unor contracte dintr-un titlu de proprietate privind terenuri achizitionate de familia persoanei denuntator. Dosarul a fost inaintat spre solutionare Tribunalului Brasov.

Vasile Lata a fost arestat preventiv in data de 29 iunie urmand ca instanta brasoveana sa se pronunte in urmatoarele zile in ceea ce priveste mentinerea sa in arest preventiv sau judecarea in stare de libertate. Prefectura Brasov l-a suspendat pe Lata din functie pentru o perioada de 30 de zile. Vasile Lata a mai fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in 2004, la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de inselaciune intr-o afacere cu tabla de la combinatul Sidex Galati.