Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Galfi Arpad, a fost amendat de către prefectul Harghitei cu suma de 5.000 lei, întrucât nu a arborat drapelul României alături de cel al Ungariei, în contextul manifestărilor prilejuite de comemorarea Revoluţiei ungare din 1956, o sancţiune similară fiind aplicată şi în primăvara acestui an.

Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a declarat că sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea actelor normative privitoare la arborarea drapelelor altor state şi nearborarea drapelului României.

„Conform legislaţiei în vigoare, este obligatorie arborarea drapelului României cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter naţional şi internaţional, precum şi cu ocazia vizitelor oficiale ale unor personalităţi reprezentând organisme internaţionale, interguvernamentale, pe traseele de deplasare ale acestora”, a precizat prefectul Harghitei.

Acesta a punctat că prefectul nu face altceva decât „să garanteze respectarea legii în judeţ şi a simbolurilor naţionale ale României” şi a amintit că este pentru a doua oară când primarul din Odorheiu Secuiesc „încalcă cu bună ştiinţă” prevederile legale privind arborarea steagurilor. „Este pentru a doua oară când primarul municipiului Odorheiu Secuiesc încalcă cu bună ştiinţă actele normative privitoare la arborarea steagurilor, acesta fiind sancţionat de prefect şi cu ocazia sărbătoririi zilei de 15 martie. Îmi pare rău că nu se înţelege că respectarea legilor României nu este facultativă şi îndemn, ca de fiecare dată, să punem valoare pe respectul reciproc şi pe convieţuirea paşnică”, a arătat prefectul Harghitei.

Potrivit sursei citate, Galfi Arpad a primit prin poştă procesul verbal de constatare şi aplicare a contravenţiei şi a confirmat primirea sancţiunii.

În luna martie, când a fost sancţionat tot cu 5000 lei pentru că nu a arborat drapelul României lângă cel al Ungariei, la manifestările de 15 martie, Galfi Arpad, care a câştigat alegerile din partea Partidului Civic Maghiar, spunea că nu vrea să încalce legea şi că drapelul va fi arborat „acolo unde trebuie”. AGERPRES