Primarul comunei Moneasa şi conducerea Consiliului Judeţean Arad se acuză reciproc, prin intermediul unor comunicate de presă, de faptul că staţiunea montană nu s-a dezvoltat în ultimii ani, iar diferitele proiecte anunţate nu au obţinut finanţări europene sau guvernamentale.

Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca (PNL), susţine că administraţia locală din Moneasa refuză orice colaborare şi dialog cu reprezentanţii Consiliului Judeţean privind dezvoltarea staţiunii”, care este singura staţiune de interes naţional din judeţ.

„Intenţia noastră este să punem în valoare această zonă, iar un pas important este facilitarea accesului turiştilor şi a potenţialilor investitori. Astfel, am cuprins comuna Moneasa într-unul din cele mai mari proiecte de modernizare de drumuri judeţene, în valoare de 55 de milioane de lei. Consiliul Judeţean a câştigat un proiect important de modernizare a drumului de acces spre Moneasa, care se află deja în faza de execuţie. Este vorba despre drumul judeţean Bârsa-Sebiş-Donceni-Buhani-DeznaRănuşa-Moneasa-limită judeţ Bihor, în lungime de 26,4 kilometri”, a adăugat Cionca.

El a amintit că Tabăra Moneasa, cu o capacitate de peste 100 de locuri de cazare, a beneficiat de investiţii din partea Consiliului Judeţean, în ultimii trei ani, când au fost alocaţi, în total, peste 650.000 de lei pentru modernizări.

În replică, primarul comunei Moneasa, Ioan Nuţu Herbei (PSD), a transmis, marţi, un comunicat în care reclamă „sprijin zero pe toate planurile, pentru Moneasa, din partea Consiliului Judeţean”.

„Consiliul Judeţean Arad nu are căderea morală să vorbească, sub nicio formă, despre Moneasa, în condiţiile în care administraţia Cionca nu a alocat niciun leu, în patru ani, pentru dezvoltarea staţiunii”, afirmă primarul.

El acuză că a „simţit mereu indiferenţa şi opacitatea” conducerii CJ la toate proiectele şi apelurile administraţiei locale. „Cionca se face că uită că Moneasa este o staţiune de interes naţional, iubită de arădeni şi de turiştii din toată ţara, pentru frumuseţea peisajului şi oportunităţile de tratament balnear. Nu am cuvinte să îmi exprim regretul pentru starea de degradare avansată în care se găseşte Teatrul de Vară, obiectiv care se află în administrarea Consiliului Judeţean şi nicidecum în cel al Primăriei Moneasa. Am făcut demersuri pentru preluarea Teatrului de Vară însă am fost refuzaţi, sub pretextul derulării de către CJA a unei aşa zise agende culturale. Vorbe, doar vorbe, pentru că liberalii au decis, fără nicio explicaţie plauzibilă, să mute la Sebiş Festivalul Cântecului Popular din Ţara Zărandului, un eveniment care se desfăşoară de zeci de ani în staţiunea Moneasa. Nu în ultimul rând, am fost vitregiţi de orice sprijin din partea Consiliului Judeţean, pe cele două mari proiecte care ar putea repune Moneasa în circuitul internaţional. Mă refer la proiectul construcţiei unui Aqua Park şi la amenajarea unui Aventura Parc, ambele componente ale masterplanului de investiţii în turism”, arată primarul.

O nouă replică a venit din partea vicepreşedintelui CJ Arad Răzvan Cadar (PNL), care susţine că „principala piedică pentru dezvoltarea staţiunii Moneasa este primarul comunei”.

„Ioan Nuţu Herbei nu a fost capabil să atragă fonduri europene, aşa cum au făcut-o majoritatea primarilor din judeţ, chiar şi cei care administrează comune mai mici decât Moneasa. Primarul Herbei a fost ignorat şi de propriul guvern PSD, care nu a făcut nimic ca Moneasa să fie mai atractivă”, susţine Cadar.

Vicepreşedintele CJ Arad acuză că „pădurile de pe raza comunei au fost defrişate fără jenă, ceea ce a afectat probabil şi calitatea aerului de la Moneasa, dar rămâne să stabilească asta, eventual, procurorii”.

„Când în alte staţiuni se construiesc piste de schi artificiale, telescaune, complexuri turistice atractive, Herbei a rămas blocat în gândirea anilor 1970-1980 şi crede că Teatrul de Vară şi un festival de muzică populară ar aduce sute de mii de oameni la Moneasa. Este trist şi pentru comună, şi pentru judeţul Arad, că singura noastră staţiune de interes naţional este administrată de un primar în mandatul căruia hotelurile sunt tot mai pustii şi multe dintre ele au fost scoase, tocmai de aceea, la vânzare. Şi ştrandul de la Moneasa este de vânzare. Staţiunea este pustie, fără nicio atracţie pentru turiştii tineri”, mai arată Răzvan Cadar.

Staţiunea Moneasa, supranumită „Perla Munţilor Apuseni”, are aproximativ 1.700 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni, vile şi o tabără pentru copii. Gradul mediu de ocupare a acestora într-un an a crescut la 75%, după introducerea voucherelor de vacanţă, faţă de 50% în anii anteriori.

Moneasa este apreciată pentru ape termale bicarbonatate, calcice, magnezice şi sodice, considerate benefice în tratamentul afecţiunilor sistemului nervos central şi periferic, sistemului locomotor, pentru tratarea reumatismului şi a unor afecţiuni ginecologice. AGERPRES